ساختمان115
ساختمان115

آشنایی با اتصالات و ابزارآلات مربوط به لوله کشی آب و فاضلاب در ساختمان

اتصالات

لوله کشی اتصالات مختلفی دارد که هر کدام برای منظوری استفاده می شوند . بدون اتصالات به هیچ عنوان نمی توان لوله را به مسیر دلخواه هدایت کرد. هم چنین استفاده از اتصالات باعث می شود که در صورت خراب شدن هر بخش از لوله ، تنها همان بخش تعویض شده و در نتیجه فرآیند تعمیر و نگهداری بسیار آسان می گردد. در این میان این اتصالات عبارتند از:

مهره ماسوره ها : مهره ماسوره ها در لوله کشی بسیار متداول هستند . مهره ماسوره ها ساختاری سه تکه یا به اصطلاح سه پارچه دارند که دو تکه ی آن با توجه به رزوه ی آن ها روی دو لوله (که می خواهیم آن ها را به هم وصل کنیم ) سوار می شوند و قسمت وسطی به صورت یک پل ، این دو قسمت را به هم وصل می نماید. مهره ماسوره ها قطرهای مختلفی دارند.

لوله مغزی : یکی دیگر از عناصر لوله کشی لوله مغزی ها هستند . لوله مغزی ها ، لوله هایی هستند که کم تر از 30 سانتی متر طول داشته و دو سر آن رزوه شده اند . برای همین تعویض آن ها به مراتب آسان تر خواهد بود.

سه راه ها : به جرئت می توان گفت سه راه ها متداول ترین عنصر در لوله کشی ساختمان هستند . سه راهی های لوله کشی باعث می شوند که در مسیر حرکت لوله بتوان به یک بخش آبرسانی کرد. البته سه راه ها هم انواع مختلفی دارند . برخی سه راه ها برای گوشه دیوار طراحی شده اند ، و در برخی هم هر کدام از راه های سه راهی اندازه های متفاوت دارند . یکی از اصول بسیار مهم در لوله کشی ساختمان ، این است که شخصی که لوله کشی را انجام می دهد آن قدر تصور ذهنی قوی داشته باشد که با یک نگاه بتواند تشخیص دهد که چه قطعاتی مورد نیاز است و حداقل تخمین آن حدودا درست دربیاید. ( مثلا با یک نگاه بگوید فلان قسمت به دو زانویی و سه عدد سه راهی نیاز دارد. )

اتصالات لوله کشی

چهارراهی ها : چهار راه های لوله کشی ، در واقع همان سه راهی ها هستند ، با این تفاوت که یک راه به جلوی یکی دیگر از راه های آن ها اضافه شده است.

درپوش ها : برای بستن لوله هایی که در انتهای خود رزوه مادگی دارند و یا لوله های بوشن دار ، مورد استفاده قرار می گیرند ، درپوش ها دو نوع چهارگوشه و شش گوشه دارند که نوع چهارگوشه برای بستن لوله های با قطر کوچک تر و نوع شش گوشه برای لوله های به نسبت بزرگ تر مورد استفاده قرار می گیرد.

ابزارآلات لوله کشی

ابزار لوله کشی ، عنصر بسیار مهمی تلقی می گردد . در مورد ابزارها باید دقت داشت که ابزار نباید غیر استاندارد باشد ( چرا که در این صورت ، مثلا رزوه لوله کج می شود و به کل کارایی لوله از دست می رود یا سبب مشکلات بعدی در بهره برداری می گردد. ) این ابزارها به صورت اجمالی عبارتند از :

1- آچار لوله گیر : همان گونه که از نام آن پیداست ، کار این آچار این است که لوله را در اتصالات گرفته و بچرخاند . این آچار در صورتی که درست پیچانده شود ، قفل می شود و لوله را محکم در خود می گیرد. برای سفت کردن لوله می توان به کمک این آچار ، لوله را در جهت عقربه های ساعت چرخاند.

2- آچار شلاقی : این آچار عملکردی همانند آچار لوله گیر دارد.

3- آچار زنجیری : این آچار نیز عملکردی کاملا مشابه آچارهای لوله گیر و یا شلاقی داشته و تنها تفاوت آن این است که به کمک این آچار می توان برای باز و بسته کردن لوله های با قطر بزرگ تر نیز بهره جست .

آچارهای لوله کشی

4- انبردست قفلی : از جمله وسایلی هست که برای باز و بسته کردن لوله های سفت به کار می رود. مثلا اگر لوله ای بیش از ده سال بسته باشد و رسوب گرفته باشد ، بسیار مناسب است. چرا که انبردست قفلی گیره هایی داشته که می تواند محکم لوله را در خود بگیرد و بپیچاند. با این حال قطعا به علت گیره ها ، روی لوله رد انبرقفلی یا انبردست قفلی باقی خواهد ماند.

5- آچار تسمه ای : آچار تسمه ای نیز مانند آچارهای بالا برای باز و بسته کردن لوله استفاده می گردد. تفاوت این آچار در این است که مثلا آچار شلاقی در لوله های مسی نمی تواند مورد استفاده قرار گیرد ( به علت خراب کردن لوله ها ) اما آچار تسمه ای این قابلیت را داراست.

ترمووود

6- آچار فرانسه : همان گونه که مستحضر هستید ، این آچار می تواند کلیه پیچ های شش گوش و چهارگوش را در سایزهای مختلف باز و بسته نماید.

7- گیره : گیره لوله کشی ، ابزاری است که از دور تا دور لوله ، آن را در بر گرفته و سبب جلوگیری از چرخش لوله در اثر عملیات حدیده کاری و رزوه کردن لوله می گردد. به علت این که این گیره ، دور تا دور لوله را در بر می گیرد ، لهیدگی در لوله رخ نخواهد داد. در حالی که اگر از گیره معمولی استفاده شود ، به علت این که گیره تنها از دو سمت لوله را میگیرد ، پس از انجام کار شاهد جای لهیدگی روی لوله خواهیم بود.

8- لوله بر : ابزاری جهت برش لوله در محل دلخواه بوده که پس از این که لوله را با گیره تثبیت کردیم ، به صورت دورانی بارها از روی لوله عبور می کند و لوله را می برد. لازم به ذکر است که این ابزار نسبت به اره ، بسیار کارآمدتر بوده و برش نهایی ، بسیار تمیز تر با ظرافت بیش تری نسبت به یک برش ساده می باشد.

9- برقوزن : هنگامی که لوله بریده می شود ، در محل بریده شده که دستگاه لوله بر عبور کرده ، لبه های تیز و زوائدی ایجاد می شود. برقوزن می تواند این زوائد را تراشیده و لوله را صاف نماید

10- حدیده : این وسیله ، برای ایجاد رزوه های روی لوله بوده و همانند لوله بر پس از تثبیت کردن لوله استفاده می شود. لوله کش ها از دو نوع دستی و برقی حدیده استفاده می کنند.

11- هر گاه در قطعات مختلفی سوراخی ایجاد می شود ، باید اول سطح داخلی این سوراخ ها رزوه شده و پس از آن لوله و یا پیچ در آن جاگیر گردد. برای این عمل رزوه کردن داخل سوراخ از قلاویز استفاده می کنند.

ابزار لوله کشی ساختمان

قیمت شیشه سکوریت

ابزارهای مربوط به لوله های مسی برای لوله کشی ساختمان

لوله های مسی همانند سایر لوله ها ، به ابزارهای خاص خود نیاز دارند . این لوله ها به نسبت آسیب پذیر تر بوده و اگر ابزارهای سخت در کار کردن با آن ها استفاده شود ، باعث می شود که جای ابزار روی لوله بماند. برخی این ابزارها عبارتند از :

1- لوله بر مسی با برقوزن مخصوص

2- گیره های مختص لوله های مسی

3- لاله کن ( در دو نوع چکشی یا پیچی)

4- فنرخم کن لوله که در سایز های گوناگون در بازار موجود است.

5- خم کن اهرمی

6- دستگاه جوش و ….

ابزارآلات و وسایل مخصوص لوله کشی فاضلاب

لوله کشی فاضلاب اگر از لوله کشی معمولی و عادی مهم تر نباشد ، قطعا کم اهمیت تر نیست. تجربه نشان می دهد که در هنگام خرابی لوله ها ، لوله کش ها برای تعمیر لوله های فاضلاب به نسبت اشتیاق کم تری نشان می دهند و به همین ترتیب هزینه تعمیر و نگهداری آن بیش تر است. برای همین باید به صورت بسیار جدی تلاش شود که بهترین ابزار و وسایل برای لوله کشی فاضلاب استفاده شود و مسائلی از جمله شیب و عدم نشتی لوله ها ، حتما در هنگام لوله کشی چندین بار مورد کنترل قرار گیرد.

برای آشنایی بیش تر ، سایر مقالات ساختمان 115 را دنبال نمایید.

نقاشی ساختمان

اشتراک گذاری Telegram Facebook WhatsApp Twitter

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. باسلام.اگراین راهنمایی های شما به راحتی دراخیارعموم قرارگیردمسلماافرادکم درآمدمیتوانندخودشان بعضی ازتعمیرات وتعویض لوله کشی وسایرامورمنزل خویش راانجام داده ومتحمل هزینه زیادی نشوند.تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *