ساختمان115
ساختمان115

جهت ممانعت از راه یافتن عوامل طبیعی به درون ساختمان از پوشش سقف استفاده می‌شود. عوامل طبیعی شامل تابش مستقیم آفتاب، باد، باران و برف می‌باشد. در تصویر زیر می‌توانید ایزومتری سقف و قوس دهانه و نصب گوه را مشاهده کنید.

تبلیغات: نقاشی ساختمان

اصول طاق ضربی و نکات مهم آن

در ابتدا باید بگوییم که آجر مصرفی بایستی از نوع آجر مرغوب فشاری باشد. چون آجر از مصالحی محسوب می‌شود که مقاومت فشاری مناسبی را دارا می‌باشد. آجر معمولاً در بخش‌هایی از ساختمان که نیروهای ورودی به آن به‌صورت فشاری است کاربرد دارد، در پوشش سقف‌ها به طریق طاق ضربی خیز منفی آجرها و ایجاد طول بیشتر و ضعیف، تناسب لازم را فراهم می‌کند. در طاق ضربی، از گچ و خاک مرغوب به‌عنوان ملاط استفاده می‌شود که بایستی با نسبت مناسب ترکیب شوند. تصویری از طاق ضربی در زیر آمده است.

همان‌طور که در زیر می‌بینید پیوند آجرها بایستی به شکل مناسبی انجام شود به‌طوری که بندهای روی آجرها روی یکدیگر قرار نگیرند.

برای دهانه باید قوس خوبی انتخاب و استفاده شود. پس از اینکه آجرچینی سقف اجرا شد، برای پر شدن فضای خالی میان آجرها باید دوغاب ریزی با گچ انجام شود.

همچنین بخوانید: پنجره دو جداره

ملاط مناسب برای طاق ضربی

در طاق ضربی به علت نیاز به جذب سریع اغلب ملاط گچ و خاک به کار می‌رود. میزان ترکیب آن به میزان جذب گچ و جنس خاک وابسته است. اغلب گچ و خاک در حالت خشک به نسبت یک به یک ترکیب می‌شود. به علت جذب مناسب، ملاط را به میزان کم و هر دفعه به مقدار مصرف درست می‌کنند. باید دقت کرد که در نواحی که از رطوبت بالایی برخوردار هستند، به کاربردن ملاط گچ و خاک چندان توصیه نمی‌شود. ولی اگر بخواهند حدفاصل میان آهن‌ها را با قوس آجری پوشش دهند به روش زیر این کار را انجام می‌دهند:

سطح سقف و زیر تیر آهن‌ها را پیکر بندی کرده و توسط ملاط ماسه سیمان درجه یک، طاق چینی مورد نیاز را روی قالب فراهم می‌نمایند. پس از این کار توسط ملاط ماسه و سیمان ریز طاق زنی صورت می‌گیرد و قالب تا هنگامی که جذب ملاط ماسه سیمان به‌خوبی انجام شود باز نمی‌شود. چون معمولاً قالب‌ها به شکل تخت و منظم پیاده سازی می‌شود، در این روش نیازی به اندود آستر زیر طاق نیست و یا با ضخامت کم آن را اجرا می‌نمایند. در تصویر زیر می‌توانید مقطع طاق ضربی در نواحی مرطوب را ملاحظه نمایید.

اجرای طاق ضربی

جهت اجرای طاق ضربی با سرعت مناسب حداقل 3 نفر مورد نیاز است تا بتوانند در مقطعی کاری این عمل را انجام دهند. در تصویر زیر می‌توانید طاق ضربی را ببینید. فردی که طاق ضربی را اجرا می‌کند باید ملاط را بکشد و آجرها را بچسباند، یک نفر هم مسئول آماده سازی و تحویل آجر و به مجری طاق ضربی و نفر آخر نیز باید ترکیب گچ و خاک و ساخت ملاط و تحویل آن به مجری طاق ضربی را بر عهده بگیرد.

حتما ببینید: کفپوش اپوکسی

مراحل پیاده سازی طاق ضربی

ابتدا داربست را در جای خود قرار می‌دهیم. فاصله میان تیرآهن‌های روی دیوار را آجرچینی می‌کنیم. با در نظر گرفتن فاصله تیرآهن‌ها از هم مقدار خیز یا قوس مورد نیاز را تعیین می‌کنیم. با قرار دادن شمشه زیر تیرآهن‌ها فاصله‌ی میان خیز با انگشتان دست تنظیم می‌شود. ملاط گچ و خاک را به قطر نزدیک به یک و نیم سانتی متر توسط دست در راستای جایی که طاق پیاده سازی می‌شود روی گلوگاه کشیده می‌شود که بناها به آن کف سوز کردن میگویند، با دست قوی‌تر آجر سیراب شده در مسیر لازم با ضربه بر روی ملاط چسبانده می‌شود، آجری که بر روی ملاط نصب شده را توسط دست ضعیف‌تر نگه داشته و به همین صورت بقیه آجرها اجرا می‌شوند. هنگامی که نزدیک به نصف دهانه طولی طاق اجرا شد، طاق زنی از سمت دیگر آغاز می‌شود.

بنابراین در آخر این دو بخش در میانه‌ی دهانه به هم می‌رسند. در محل پیوند یک قطعه آجر به‌صورت کمربند قرار می‌دهیم و دو سقف را به همدیگر قفل می‌نماییم، این قطعه آجرها انواع و اندازه‌های گوناگونی دارند که شامل بند پولکی با ضخامت کم مانند سکه‌های پول، بند شستی به ضخامت انگشت شست و بند کلوک به‌اندازه یک چهارم آجر می‌باشد. این حالات را می‌توانید در زیر ببینید.

به هیچ عنوان نبایستی بند ردیف‌ها روی یکدیگر قرار گیرد. آجرهای هر ردیف از طاق ضربی باید جهت تحمل بیشتر بارهای مختلف به‌صورت کامل در یک صفحه قائم قرار گیرند. در اجرای طاق ضربی نباید استفاده از کلاه ایمنی فراموش شود. بعد از اجرای طاق باید عملیات دوغاب ریزی صورت گیرد. به این شکل تمام منافذ باقیمانده بسته و پر می‌شوند. برای دوغاب ریزی هم می‌توانیم از گچ به‌تنهایی استفاده نماییم و هم از ماسه سیمان که در این صورت باید آبدهی هم انجام شود و تا سه روز سقف خیس بخورد تا ماسه سیمان سفت شود. چند نمونه از سقف را می‌توانید در تصاویر زیر ببینید.

این را نیز ببینید: قیمت درب ضد سرقت

اشتراک گذاری Telegram Facebook WhatsApp Twitter

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. سلام ممنون از مطالب خوب شما یه نکته تو این مطلب بود که تو سایت های دیگه نبود اون هم :اجرای طاق ضربی بین دو تیر به صورتی که تا نیمه را از یک طرف اجرا کرده و نیمه بعد را دوباره از تیر مقابل اجرا کنیم

  2. باسلام و احترام.
    یک سوال از خدمتتون داشتم.
    کدام خاصیت گچ برای زدن طاق ضربی مد نظر هست؟؟
    سبک بودن؟؟؟یا تند گیر بودنش؟؟
    ممنون میشم پاسخم رو سریع تر بدین.

  3. هم زورگیر بودن، و هم اینکه ملات گچ بعد از گرفتن و سفت شدن حدود ۱ درصد ازدیاد حجم پیدا میکنه و این باعث محکم تر شدن طاق ضربی میشه

  4. سلام استاد گرامی برای طول ۳/۶۰میشه از تیر اهن ۱۴لستفاده کردالبته با دهانه حدود یک متر ممنون هستم اگر راهنمایی بفرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *