1-اهمیت نقشه کشی
اگر زمینی در اختیار داریم و می خواهیم ساختمانی بر روی آن بسازیم نخستین مورد طراحی یک نقشه کارشناسی شده توسط افراد متخصص است. نقشه کش از اعضای اصلی گروه طراحی ساختمان محسوب می شود. یک نقشه کش ماهر با هنر و ایده های متنوع می تواند زمینه ی احداث یک ساختمان خوب را فراهم آورد.
از جمله الزامات ابتدایی نقشه کشی می توان به آشنایی با اســتانداردها و قوانین نقشه کشــى، شناخت وسایل ترسیم و افزایش نقشه ها و نیز مهارت در ترسیم، اشاره کرد. علاوه بر موارد فوق می توان به آشنایى با قواعد تصاویر موازى و پرسپکتیو و مهارت در ترسیم دست آزاد در ارائه ى نقشه هاى ساختمانی زیبا و گویاى تاثیر گذار اشاره کرد. اشنایی با اصول اولیه و مراحل طراحى ساختمان، به ویژه ساختمانهاى مســکونى و ساختمانهاى عمومى کوچــک، نیز زمینه را جهت حضور و همکارى بهتر در گروه طراحى به وجود می آورد و شناخت خصوصیات معمارى، مصالح مختلف و راهکارهای اجراى ساختمان هاى گوناگون به ویژه ســاختمان هاى بومى، نیروی تجزیه و تحلیل و تصمیم گیرى را در مراحل گوناگون ترسیم نقشه ها افزایش مى دهد.
2-نقشه کشی و تیم طراحی ساختمان
احداث یک ساختمان مراحل مختلفی دارد. تیم های مختلفی مانند استادکاران، مهندسان، تکنیسین ها و کارگران در این مهم نقش دارند. برنامه کاری برای احداث هر سازه به مسائل مختلفی از جمله موقعیت منطقه و شرایط زمین و میزان بودجه و نتایج بررسی ها و مطالعات وابسته است. پس از اینکه برنامه مورد نظر تهیه و تنظیم شد و بعد از هماهنگی لازم با کارفرمای پروژه عمرانی به واسطه ی مهندس معمار، این برنامه به طرح و نقشه ی اولیه تبدیل خواهد شد. نقشه های اولیه ی معماری جهت فراهم کردن نقشه های فاز یک ساختمان برای نقشه کش فراهم می شود. در این هنگام نقشه کش با در نظر گرفتن نظرات ، استانداردها و قواعد و با توجه به تخصص خود به نقشه های فاز اول تبدیل می نماید. یک نمونه نقشه اولیه و نقشه فاز اول را می توانید در زیر مشاهده کنید.
حتما بخوانید» کفسابی
خصوصیات اصلی پروژه مثل استقرار ساختمان، چگونگی ورود به ساختمان، شکل و ترکیب فضاها، نوع نماهای خارجی ، تعداد طبقات و غیره توسط نقشه های فاز یک نشان داده می شوند. نقشــه هاى فاز یک فاقد مشخصات دقیق مصالح و نکات فنى براى اجراى ســاختمان اند. لذا براى تهیه ى نقشــه هاى اجرایى یا فاز دوم ســاختمان، نقشــه هاى فاز یک در اختیار مهندسین رشــته هاى مختلف قرار مى گیرد. مهندس معمار طرحهــاى اجرایــى معمارى ســاختمان را تهیــه مى نماید و مهندس سازه اسکلت یا سازه ى ساختمان را طراحى مى کند. مهندسین مختلف وظایف مربوط به خود را انجام می دهند. مهندس مکانیک طرح های مرتبط با سرمایش، گرمایش، آب رسانی و فاضلاب ساختمان را بررسی و آماده ی پیاده سازی می کند و مهندس برق پروژه طرح های مربوط به سیستم روشنایی ، کلید و پریز و تلفن و غیره را اجرا می کند. در انتها نیز مهندس معمار طرح های مختلف را یکپارچه کرده و و نتیجه را در اختیار تیم نقشه کشی قرار می دهد. در این مرحله فاز دوم طراحی ساختمان آغاز می شود که نیازمند مهارت و تخصص بالاتری است. یک نقشه فاز دو را می توانید در تصویر زیر ملاحظه کنید.
3-انواع نقشه های معماری
طــرح یک ســاختمان را مى توانیم بــه روشهاى گوناگونی ارائه دهیم. به صورتی که در شــکل زیر مشاهده می کنید، جهت ارائه مشــخصات دقیق درونی و بیرونی ساختمان و مشخص کردن شکل، اندازه ها و ابعاد هر بخش از آن، نقشه هاى دو بعدى به کار برده می شود. از تصاویر ســه بعدى اغلب به منظور ایجاد تصویر روشن از ساختمان تکمیل نقشه هاى دوبعدى استفاده مى شود. این نقشه ها را می توانید در ذیل مشاهده کنید.
4-انواع نقشه های دو بعدی معماری
4-1پلان
با در نظر گرفتن اهمیــت فضاهاى داخلى ســاختمان و وجود جزئیات بسیار در داخــل ایجاد حجم بنا، ویژگی های اصلى هر ســاختمان را توسط ایجاد یک برش افقــى و ترســیم تصویر آن بیان مى کننــد که به آن پلان اطلاق می شود. پــلان یا برش افقى ســاختمان، موقعیت همه ى دیوارها، درهــا، پنجره ها، پله ها و … را مشخص می کند. در پلان هر ســاختمان اندازه و تناســبات یکایک فضاها و بخش های گوناگون ساختمان مشخص و تبیین مى شوند. تصاویری از پلان در زیر قابل مشاهده است.
4-2 نما
به تصویر جلو و جانبی و پشتی ساختمان نما می گویند. در حالت عادی هر ساختمان دارای 4 نما می باشد. نماهای ارائه شده از ساختمان معمولا شکل، تناسبات و جزئیات خارجی ساختمان را مشخص می کند. تصاویری از نما در زیر ارائه شده است.
هم چنین ببینید: درب ورودی منزل
4-3 مقطع
مقطــع به تصویر بــرش قائم ســاختمان گفته می شود. مقطع وســیله ى مناســبى جهت تعیین کیفیت فضا و جزئیات داخلى ساختمان می باشد. مقطع ســاختمان، تناسبات و ارتفاع قسمتهاى گوناگون ساختمان را نیز ارائه مى دهد.
4-4 پلان بام
پلان بــام در حقیقت تصویر بــرش افقى ساختمان می باشد. پــلان بــام، محل قرار گرفتن ســاختمان، شکل و ترکیب ساختمان، شیب ها و شکستگى هاى بام را مشخص می نماید.
ساختمان 115 » مرجع چوب نما