برای دیدن اجسام اولین شرط نور است. اگر نور نباشد دیدن اجسام نیز امکان پذیر نیست. تمام رنگهای مرئی یا طیف نور را میتوانید در رنگین کمانی که از منشور بیرون میآید مشاهده کنید. شما میتوانید با استفاده از فیلتر، رنگها را از نور سفید، جداکنید. نورهای فیلتر شده رنگی، سالیان سال است که در نورپردازی صحنههای تئاتری و آثار معماری مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع این نور است که به فعالیتهای روزمره ما زیبایی می بخشدانسانها به سمت نور جذب میشوند و برای ایرانیها نور مفهومی تقدیس شده دارد به طوری که آیاتی از قران در این باره میباشد. در گذشته تصمیمات و آینده بینیها بر مبنای رصد خورشید و ستارگان انجام میشده است. فعالیتهای روزانه در قدیم و حال با طلوع خورشید آغاز و با غروب آن پایان مییابد. بر اساس اعتقادات گذشتگان نور در مقابل ظلمت و تاریکی قرار داشته است. بنابراین نور و روشنی وارد فضاهای مختلف زندگی از جمله سازههای معماری شده است. برای نمونه نور نقش موثری در مزین کردن عبادتگاهها و مساجد داشته استبه طوری که حسی معنوی را القا میکند. به تصویر زیر نگاه کنید.
محیطی که در آن زندگی میکنیم نیز نیازمند نور و روشنایی است. زیرا تنوع در استفاده از نور میتواند نقش موثری در آرامش افراد داشته باشد، کما اینکه نور میتواند فضایی دلگیر را نیز القا کند، همجنین نور فضا و محیط را بزرگتر یا کوچکتر مینمایاند. از جمله عواملی که روی طرح تأثیر گذار است استفادهی مناسب از نور طبیعی در سازه است. بنابراین اصلیترین عنصر غیر فیزیکی در طراحی و معماری سازی نور است. رنگ، فرم، جنس، بافت و اجسام تنها در صورت وجود نور امکا میسر است. نور خورشید و ماه و ستارگان مهمترین منبع نور است که در طراحیها لحاظ میشود، در نتیجه بایستی نور مصنوعی را فقط در لحظاتی اندک از شبانه روز و به عنوان نور تکمیل کننده مورد استفاده قرار داد. شما میتوانید از لامپهای الکتریکی که انرژی الکتریکی را به نور تبدیل میکنند استفاده نمایید. بنابراین نورپردازی سازهها، محیطها و فضاها به دو شکل طبیعی و مصنوعی صورت میگیرد.
حتما بخوانید: لوله بازکنی
نورپردازی طبیعی
بهترین مسیر برای تزیین و طراحی سازه به کار بردن نور طبیعی میباشد. نور طبیعی بر مبنای اختلاف کیفی مد نظر قرار میگیرد. میزان نور طبیعی مورد استفاده متغیر است و به ساعات روز، دورههای زمانی در طول سال، آب و هوا، مقدار آلودگیهای هوا و غیره بستگی دارد. پس از اینکه نور از یک سمت وارد محیط میشود، توسط پردهتعدیل میشود. این نور با نوری که به طور مستقیم از بالا تابیده میشود متمایز است. این دو نور نیز با نوری که پیش از ورود به فضا روی پوسته ساختمان منعکس میشود اختلافات زیادی دارد. برای استفاده مطلوبتر از نور طبیعی باید شرایط ذیل را در نظر گرفت.
* طراحی و محل احداث سازختمان بایستی به صورتی باشد که از نور طبیعی نهایت بهره را ببریم و فضاهای داخل ساختمان از نور گیر و پنجره برخوردار باشند. توجه داشته باشید که پنجرههایی که منظرهای خاص را نمایان میکنند، دارای اولویت میباشند. سطح مؤثر نور طبیعی در داخل ساختمان تنها دو برابر عرض پنجره و چیزی بین 2 تا 2.5 برابر ارتفاع آن میباشد.
*توجه داشته باشید که در طراحی یک ساختمان اندازههای نماهای غربی و شرقی را کاهش دهید و به جای آن اندازه جهات شمالی و جنوبی آن را بالا ببرید، دلیل آنهم این است که مسیر خورشید در آسمان در فصول مختلف سال با یکدیگر متفاوت است. اگر میخواهید برای سمتهای شرقی و غربی ساختمان پنجره طراحی کنید بدانید که به علت نیاز به کنترل نور در ساعات مختلف روز، امری بسیار پیچیده به شمار میرود. پنجرههایی که در کشورهای نیمکره شمالی به سمت شمال تعبیه میشوند در اثر تابش نور آفتاب مشکلاتی را از لحاظ گرمایی برای ساکنان آن ساختمانها ایجاد نمیکنند و پنجرههایی هم که به سمت جنوب تعبیه میشوند به راحتی به وسیله سایه بان و پیش آمدگیها از آسیب مصون میمانند.
* اگر در طراحی ساختمان تعبیه پنجره به تعداد زیاد امکان پذیر نیست، پیشنهاد ما این است که در ساختمانهای یک طبقه یا سقف آخر ساختمانهای چند طبقه نورگیر سقفی نصب نمایید. معمولاً نورگیرهای سقفی حدود 3 تا 5 درصد از کل سطح بام را در بر میگیرند تا بتوانند برای نورپردازی داخل ساختمان نور کافی فراهم نمایند. در تصویر زیر این موضوع نشان داده شده است.
* شیشههای مناسب و سایه بانهای داخلی و خارجی ساختمان منجر به کنترل نور فراوانی میشود که به داخل ساختمان تابیده میشود. در پنجرههای ساختمانهای تجاری از شیشههایی با خاصیت بازتابی استفاده میشود. این شیشهها جذب گرمای ناشی از نور خورشید در ساختمان را کاهش میدهند. همچنین این شیشهها یک حالت آینهای ایجاد میکنند که نفوذ اشعههای خورشید به فضاهای درونی ساختمان را با کاهش چشمگیری مواجه میکنند. به کار گرفتن سایه بان خورشیدی در چارچوب پنجرهها از جمله راهکارهایی است که جهت بالا بردن فوق العاده ی کارایی و بازده انرژی و میزان روشنایی، مورد استفاده قرار میگیرد. سایه بان خورشیدیمنجر به ممانعت از تابش مستقیم تشعشعات خورشیدی به داخل ساختمان در طی ماههای گرم سال میگردد. از کرکر ه ها و پردهها و آفتا بگیرها نیز میتوان به عنوان سایه بان در داخل ساختمان بهره گرفت. اغلب ساختمانهای پیشرفته از پنجرههای تاقچه دار بهره میگیرند. این تاقچه ها بخش پایینی پنجرهها را سایه میکنند. این تاقچه ها در سطح بالایی خود دارای حالت بازتابش نور دارند و تابش نور را به سمت داخل و سقف هدایت میکنند. بنابراین، نفوذ نور عمیقتر شده و کیفیت نور داخلی بالا میرود.
انواع نورگیرها در ساختمان
پنجرههای دیواری یا جانبی و نورگیرهای سقفی به منظور ورود نور طبیعی به داخل فضاهای داخلی ساختمان به کار برده میشود.
* نورگیرهای سقفی: با به کار گیری نورگیرهای سقفی میتوان حتی در شرایط آسمان ابری مقدار زیادی نور از دهانهای کوچک دریافت کرد. این نورگیرها روشنایی را به صورت کاملاً تاثیرگذار نور را به عمق فضاهای داخلی هدایت میکنند. استفاده از نور طبیعی در سقف را میتوانید در تصاویر زیر ملاحظه نمایید.
نورپردازی دیوار
نورپردازی دیواری یا کناری در واقع همان پنجره عمودی ساختمان است که ا هدف ورود نور به فضاهای داخلی تعبیه میشود. نورپردازی سقفی. برخلاف نورپردازی دیواری نور تابناکی را به سطح اتاق میتاباند. در تصاویر زیر نمونههایی از نورپردازی از دیوار را میتوانید مشاهده نمایید. در نظر داشته باشید که با توجه به محل و ارتفاع جای گیری پنجره، ورود نور به فضای داخلی تفاوتهایی را دارا میباشد. اگر سطح پنجرههای عمودی یک هشتم تا یک دهم سطح فضا انتخاب شد، فضا دارای نور مطلوبی خواهد بود شد) در مناطقی با اقلیم و آب و هوایی گرم سطح پنجره نباید از یک هشتم فراتر رود)
تأثیر نور طبیعی در جهات مختلف به فضای داخلی ساختمان
اتاقهای رو به شمال: این اتاقها به دلیل نتابیدن مستقیم نور خورشید، سرد بوده و نور خیره کنندهای در این محیطها قابل رویت است.
اتاقهای رو به شرق: این اتاقها نخستین اتاقهایی هستند که با طلوع خورشید روشن میشوند. پس از اینکه مدتی از طلوع خورشید گذشت، سایهای بلند و طولانی آن را فرا خواهد گرفت. معمولاً به منظور تعدیل نور شدید و خیره کنندهی آفتاب در زمان طلوع خورشید، در این اتا قها از ابزاری مانند کرکره، آفتا ب گیر، پرده و … بهره میبرند.
اتاقهای رو به جنوب: در تمام طول روز نور و گرمای خورشید در این اتاقها باقی میماند، ناگفته نماند که این امکان وجود دارد که طی روز و در فصول مختلف، کیفیت و مقدار آن اندکی متغیر باشد. اگر قصد دارید در اتاقی که انتخاب میکنید فعالیت بیشتری داشته باشید به شما پیشنهاد میکنیم اتاقهای جنوبی را انتخاب نمایید.
اتاقهای رو به غرب: این اتاقها نیز گرما و نور زیاد و آزار دهندهای را در خود میبینند. در ماههای گرم سال و به خصوص بعد از ظهرها این اتاقها بسیار گرم میشوند.. البته ناگفته نماند که در اقلیمهای مختلف و طول و عر های جغرافیایی گوناگون مطالب بالا کمی متغیر است.
نورپردازی مصنوعی
این نورپردازی برای تأمین نور برخی مکانها و فعالیتها مانند مطالعه و غذاخوردن تنها در لحظاتی از شبانه روز مورد استفاده قرار میگیرد. منابع نور مصنوعی بر مبنای شکل آنها به حالتهای نقطهای، خطی، صفحهای و یا حجمی در فضا تابیده میشوند. در مجموع نورپردازی فضا به سه روشی که در تصویر زیر آمده است صورت میگیرد.
نور پردازی عمومی: در این روش همانطور که در زیر میبیند توزیع نور طبیعی یا مصنوعی در کل فضا به شکلی متوازن صورت میگیرد و در نتیجه ممانعت لازم از ایجاد گوشههای تاریک یا قسمتهایی با نور خیره کننده، انجام میشود.
نور پردازی موضعی: با در نظر گرفتن این موضوع که جهت انجام برخی فعالیتها مثل مطالعه، صرف غذا و انجام کارهای ظریف نورپردازی عمومی کارایی لازم را ندارد، نور موضعی به کمک ما میآید. این نور قابلیت تنظیم را دارد و با استفاده از آن میتوانید محیط و فضا را تقسیم نمایید. به عنوان مثال این نور میتواند جهت فضای غذاخوری به صورت خاص استفاده شود. فراموش نکنید که ترکیب هماهنگ نورپردازی موضعی با نورپردازی عمومی بسیار جذاب و زیبا خواهد بود. در تصاویر زیر به این موضوع پرداختهایم.
نورپردازی متمرکز یا نقطهای: توسط نورپردازی نقطهای میتوانید یک شئ یا نقطهای از فضا را برجسته کنید. به عنوان مثال نورپردازی یک تابلو یا یک مجسمه. این نور پردازی محیط خسته کننده را تبدیل به فضایی دلنشین و آرامش بخش خواهد نمود. در تصویر زیر نمونهای از این مورد ارائه شده است.
در ادامه نکات مهمی در رابطه با نورپردازی مصنوعی را میتوانید مطالعه کنید
نور میتواند یک محیط را کوچکتر یا بزرگتر از حالت معمول خود نشان دهد. جهت رسیدن به این هدف باید نورپرداز یها به گونهای باشد که دیوارها و کنجهای فضا را روشن کند. بنابرای اطراف محیط از مرکزروشن تر شده و بزرگتر به نظر میرسد، در جهت مقابل در صورتی قصد دارید فضا را کوچکتر نشان دهید میتوانید در نورپردازی یک اتاق نشیمن فقط یک منبع نور برای روشن کردن منطقهای کوچک در محدوده مبلمان در نظر بگیرید، در این صورت دامنه دید افراد محدود میشود و در نتیجه محیط از آنچه هست کوچکتر مینماید. جهت توزیع روشنی دلخواه بایستی محل قرارگیری و ترتیب چراغها به صورتی باشد که نور کافی به بخشهای بالایی دیوارها و سقف برسد. برای دست یافتن به این هدف باید مکان یابی چراغها در فواصل یکنواخت صورت گیرد تا در نتیجهی آن شدت روشنایی لازم در فضا به دست آید. برای تأمین روشنایی هر منطقه باید شدت خاصی از نور مورد استفاده قرار گیرد و توزیع نور نیز بایستی از یکنواختی منطقی برخوردار باشد. یعنی باید تمام قسمتهای اتاق دارای روشنایی مطلوبی باشد و نواحی تاریک زیادی ایجاد نشود. سطوحی که نزدیک یکدیگر قرار دارند نباید دارای اختلاف زیادی در سطح روشنایی باشند، به این دلیل که خستگی چشم را به همراه داشته قدرت دید را محدود میکند. بایستی بتوان نور اتاق را به اسانی توسط کم نور کنندهها یا دیمرها زیاد یا کم کرد و به عنوان مثال اتاق از یک حالت نورانی، به یک حالت آرامش بخش و دارای نور مطلوب تبدیل شود. در نورپردازی فضاها معمولاً از دو نوع نورپردازی مستقیم و غیرمستقیم استفاده میشود.
نورپردازی مستقیم: در این نوع از نورپردازی منابع نوری مستقیماً و بی هیچ واسطهای فضا را روشن میکنند و اغلب دارای نور آزار دهندهای میباشند.
نورپردازی غیرمستقیم: استفاده از این نوع نور باعث به وجود آمدن نورهای ملایمی میشود که هنگامی که به آرامش نیاز داریم کمک زیادی به ما میکند. این نورپردازی به شکل توکار عمل میکند، این امر باعث میشود که تمام نورها به سمت سقف یا سطوح دیگر منتقل شوند و انعکاس متقابل منجر به روشن شدن سایر سطوح اتاق میشود.
تبلیغ: شیشه سکوریت
نورپردازی در فضاهای مسکونی
در مجموع ساختمانها باید به صورتی طراحی و ساخته شوند که نور طبیعی بتواند به راحتی به داخل فضاها راه یابد. ولی در صورتی که این امر میسر نبود و در ساعاتی از شبانه روز به نور مصنوعی احتیاج پیدا نمودید، بایستی نکات زیر را به منظور بالا بردن کارایی و چشم نواز بودن آن مورد استفاده قرار دهید.
نورپردازی نشیمن
طراحی اتاق نشیمن باید به نحوی باشد که در تمام طول روز بتوان امکان دسترسی به نور طبیعی را داشت. برای دست یافتن به این هدف بایستی انواع پنجرههای دیواری و سقفی را به کار گرفت. ولی معمولاً اتاقهای نشیمن نیازمند به کارگیری انواع نور مصنوعی هستند، به این دلیل که این اتاقها دارای تنوع فوق العاده و کاربردهای مختلفی میباشند. نورپردازییک اتاق نشیمن معمولی باید به گونهای باشد که بتوان در آن به منظور گفت وگوهای جمعی کوچک، ضیافتهای جمعی که شامل خوردن و نوشیدنهای کوتاه مدت است و فعالیتهای تک نفره مانند مطالعه، شنیدن موسیقی و تماشای تلویزیون احساس آرامش نمود و ازآن لذت برد به گونهای که خستگی به سراغ فرد نیاید. نورپردازی موضعی معمولاً دارای انواع گوناگونی است که فعالیتهایی مانند مطالعه و خیاطی به کار برده میشوند. نور کانونی با هدف نورپردازی وسیع قفسههای کتاب از کف تا سقف و به منظور روشنایی بخشیدن و زیبا نمودن آثار و اجسام روی دیوار استفاده میشود. به تصاویر زیر نگاه کنید.
علاوه بر موارد بالا، شب هنگام میتوان لامپهای رومیزی و چراغهای پایه دار را به کار برد. نورپردازیهای متنوعی در اتاق نشیمن به کار برده میشود که نورپردازی عمومی برای گفت وگو و فعالیتهای دیگر معاشرتی – اجتماعی از آن جمله است، مکانی که در آن به تماشای تلویزیون میپردازید باید دارای نورپردازی غیر معمول باشد وسایر نورپردازیها که در اتاق نشیمن استفاده میشود برای تماشای تلویزیون در این فضا کارایی زیادی نداشته و حتی میتواند آزار دهنده نیز باشد. در صورتی که تماشای تلویزیون در این محیط در اولویت قرار دارد چگونگی و نحوهی نورپردازی اتاقباید با آن سازگار شود و از نورهای خیر ه کننده و وسیع را به هیچ عنوان مورد استفاده قرار ندهیم.
نورپردازی اتاق خواب
نحوهی نورپردازی اتاق خواب باید به صورتی باشد که استفادههای مختلف مثل خوابیدن، تعویض لباس، تماشای تلویزیون، نوشتن، انجام تکالیف بر روی میز تحریر، خیاطی و انجام فعالیتهای ورزشی را در بر بگیرد. همچنین اتاق خواب اصلی باید برای دو استفاده کننده نیز شرایط لازم را داشته باشد. در تصاویر زیر اتاق خوابی را مشاهده میکنید که برای انجام فعالیتهای گوناگونی مانند مطالعه در حالت درازکش در تخت خواب، تماشای تلویزیون، خوابیدن، تعویض لباس، انجام کار بر روی میز، گفت وگوی صمیمانه و مطالعه در صندلی راحتی بزرگ، طراحی و پیاده سازی شده است. این اتاق باید بر مبنای استفادههای مختلف نورپردازی شود.
چراغهایی که در کنار تختها تعبیه میشود از جمله اصلیترین نورهای اتاق خواب به شمار میرود. کاربرد این چراغها به نحوی است که هنگامی که یک نفر میخواهد مطالعه کند و فرد دیگر بخوابد، شرایط برای هر دو نفر مهیا میشود. استفاده از دیمر یا تنظیم کنندههای نور در اتاق خواب بسیار کار گشاست. اگر کلید چراغها در کنار درب ورودی تعبیه شود میتوانید هنگام ورود و خروج آنها را روشن یا خاموش کنید و از این نظر کار سختی نداشته باشید. اگر علاوه بر کنار در، این کلیدها در کنار تخت خواب هم باشند میتواند مطلوب باشد. با این عمل دیگر نیازی به خارج شدن از رختخواب جهت روشن و خاموش کردن چراغها وجود ندارد. نورپردازیهایی که معمولاً در اتاق خواب باید تأمین شوند دارای وظایف زیر هستند:
* نور موضعی: این نور معمولاً به منظور فعالیتهایی مانند مطالعه در بستر، دیده شدن کارها بر روی میز، مطالعه در صندلی راحتی و غیره به کار گرفته میشود. همچنین در کمد دیواری اتاق جهت مشاهدهی جزییات و رنگ لباسها از نور موضعی استفاده میشود. آینه تمام قد کنار کمد نیز به نورپردازی موضعی احتیاج دارد. در نورپردازی حمام هم از نور موضعی استفاده میشود زیرا فعالیتهایی مهمی مثل استحمام و اصلاح صورت در آن صورت میگیرد.
* نور عمومی: نور عمومی اغلب با هدف کاربریهای متنوعی مانند تعویض لباس، گفت وگو در محدوده نشیمن و تماشای تلویزیون مورد استفاده قرار میگیرد.
* نور کانونی: به منظور نمایش مطلوبتر آثار تزیینی، هنری و تابلوها نور کانونی را مورد استفاده قرار میدهیم.
نورپردازی اتاق خواب کودکان
بر خلاف اتاق والدین، اتاق خواب کودک علاوه بر محلی برای خواب به منظور بازی و انجام تکالیف مدرسه نیز استفاده میشود. نور طبیعی میتواند تأثیر فوق العاده ای روی کودکان داشته باشد. بنابراین اتاقهای تاریک که دارای نور مصنوعی و نا مطلوبی هستند اتاثیر نا مناسبی بر کودک خواهد گذاشت. به همین سبب چگونگی استفاده از نور و میزان روشنایی آن بسیار حائز اهمیت بوده و شرایط مناسب جهت انجام تکالیف و ایجاد آرامش روحی آنها را فراهم میآورد. روشهای مختلفی برای استفاده از نور مصنوعی در اتاق کودکان وجود دارد که از میان آنها میتوان به کاربرد چراغهای مختلف با نقش و نگارهای رنگی و متنوع اشاره نمود. اتاقهای کودکان نیز میتواند دارای چراغهای دیمر باشد. این کارایی منجر به راحتتر خوابیدن و زودتر به خواب رفتن آنها میشود. نور موضعی هم برای اتاق کودکان جهت مطالعه میتواند کارایی لازم را داشته باشد.
نورپردازی آشپزخانه
پیشخوان، سطح کابینتها در کنار اجاق گاز و یا شیر آب و سینک ظرف شویی معمولاً مکانهایی است که بالاترین استفاده از آنها میشود. علاوه بر آن فعالیتهای صورت گرفته در اشپزخانه خطراتی مانند کار با ابزارهای برنده و تیز و مایعات جوشان را به همراه دارد. پیشنهاد ما این است که به منظور کاهش و جلوگیری از این قبیل خطرات از یک منبع عمومی در آشپزخانه استفاده شود. چراغ سقفیکه در وسط آشپزخانه قرار دارد برای این منظور کارایی لازم را ندارد به این دلیل که افراد معمولاً پشت به منبع نور و در سایه خود کارها را انجام میدهند. بایستی در قسمتهایی از آشپزخانه که بیشترین فعالیت را داریم، مانند سطح روی اجاق گاز، سینک ظر شویی و سطوح روی کابینتها ) برای آماد ه سازی وسایل آشپزی و مواد غذایی(از نورهای موضعی استفاده شود. این نورپردازیها دید کافی برای دسترسی به کابینتهای زیر پی شخوان را نیز فراهم میکنند. به دلیل اینکه یخچالها و اجاقهای گاز اغلب دارای یک لامپ درون خود میباشند، نیازی به نورپردازی آنچنانی نخواهند داشت. همچنین در آشپزخانههای امروزی برخی از کابینتها به نحوی طراحی شدهاند که دارای درهای شیشهای بوده و به صورت ویترین ساخته شدهاند و آنها را به منظور نمایش ظروف زیبا و تزیینی تهیه و تعبیه مینمایند. در این کابینتها هم بایستی از روش نورپردازی کانونی استفاده شود. اجاق گازها هم به واسطهی وجود هود در بالای آنها از نور کافی برخوردار میباشند و چراغ هوا کش میتواند نور لازم را مهیا نماید. بالای سینک ظرف شویی نیز باید دارای یک چراغ باشد تا هنگام شب نور کافی برای شست وشوی ظروف و مواد غذایی فراهم شود. ترجیحاً هر کدام از این چراغها باید از کلید کنترل مجزایی برخوردار باشند تا تنها در مواقع لزوم روشن شده و به کار گرفته شوند. برای اشنایی بیشتر با این موارد میتوانید تصاویر زیر را مشاهده کنید.
نورپردازی اتاق غذاخوری
نور پر دازی اتاق غذا خوری باید به نحوی طراحی شود که در وهلهی اول نور کافی به منظور روشنایی میز ناهارخوری تأمین شود به گونهای که افراد نشسته به دور میز هم غذای خود و هم چهره افراد دیگر را به خوبی دیده و به آنها تسلط داشته باشند. وقتی از بوفه استفاده میکنید باید نور مطلوب نیز برای آن فراهم شود تا آرامش و آسایش فکری برای افراد فراهم شود. در این محیط تصاویر گرافیکی از جمله نقاشی، پوستر وعکس روی دیوار و همچنین برای قفسههای نگهداری ظروف تزیینی نورپردازی کانونی را به کار میبریم. برای اینکه احساس کم نوری نکنید و فضاهای خالی در پیرامون میزبه وجود آورید باید جای جای اتاق را توسط نور عمومی روشن نمود. در تصاویری که در ادامه مشاهده میکنید این موارد به خوبی نشان داده شده است.
فضای اتاق غذا خوری بسیار مهم است به همین منظور بایستی از دیمر یا کنترل کنندههای نور در آن استفاده شود تا با ایجاد تنوع مطلوب در ترکیبات نورپردازی حس دلنشین و غیر خسته کننده را در هر حالتی ایجاد کند.
نورپردازی حمام و دستشویی
نورپردازی در داخل حمام اغلب ساده، قابل پیش بینی و معمولاً غیرتزیینی است. نوع نورپردازی غالب در این محیط نور عمومی برای حمام کردن و نور موضعی جهت اصلاح صورت در آینه است. نورپردازی موضعی در آینه از خصوصیات خاص خود برخوردار است. به عنوان مثال نور مورد نیاز و مطلوب را جهت مشاهده دقیق صورت در آینه به وجود میآورد. تأثیر نور باید سایهای ایجاد نکند تا مشاهدهی فضا آسانتر شود و تمام نقاط صورت به خوبی دیده شود و همچنین کیفیت نور باید بتواند به گونهای مناسب صورت را قابل رویت کند. نور مورد نیاز برای وان و توالت توسط چراغ بالای آن تأمین میشود. در صورتی که میخواهید نور کافی برای توالت در اختیار داشته باشید میتوانید از یک چراغ در همان منطقه استفاده نمایید.
ساختمان 115 » مرجع نقاشی ساختمان
ممنونم از مقاله مفید شما
نور جزو مهمترین آیتم ها در معماری می باشد اگر نور نباشد هیچ رنگی هم وجود ندارد