نماى یک مجموعه از بالا، بهمانند عکسی هوایى از یک منطقه و یا قسمتی از شهر یا خانهی ساده، که در آن وضعیتهای متعدد، ازجمله دسترسیها و اختلاف سطح و کاربریها تعیین میشود، «پلان موقعیت» نامیده میشود. لازم به ذکر است که حتی در یک ساختمان معمولى هم بایستی خیابانهای پیرامونی، وضعیت ساختمانهای آن حوالی، نورگیرها، حیاط و تمام عوارض به وجود آمده تعیین گردد. باید تمام سطوح روی پشتبام، مانند خرپشته، سقف، پاسیو و داکت هم ترسیم و طراحی شود. بهمنظور اینکه اختلاف سطح موجود در محوطه و بالاى ساختمانها را به طرز مناسبتری نشان دهیم، سایهی پلان را هم طراحی میکنیم که در تصویر نشان دادهشده در زیر آن را مشاهده مینمایید.
حتما بخوانید: کفپوش pvc چیست
کاربرد پلان موقعیت
پلان موقعیت میتواند بر اساس الزامات دربرگیرندهی اطلاعات گوناگونی باشد که به شکل مجموعهای از یک یا چند نقشهی مختلف طراحی میشوند:
الف) موقعیت ساختمان در زمین: در تصویر زیر وضعیت جایگیری ساختمان ارائهشده است.
اندازهی طول و عرض زمین و ابعاد زیربنا، حیاطخلوتها و فضاهاى خالى یا بدون سقف، اختلاف سطح ایجادشده در محوطهی ساختمان و زمین در این پلان ارائهشده است.
ب) وضعیت ساختمان در شهرک: در تصویر زیر موقعیت ساختمان، زمین، خیابانها و کوچههای پیرامونی در شهرک، محل پارکینگهای روباز در فضای جلوی ساختمان، ساختمانهای آموزشى و تجارى مرتبط با آن و فضاهاى سبز، کلیه دادههایی است که این نوع پلانها برای ما فراهم مینمایند.
تبلیغ: درب ضد سرقت ترکیه
ج) وضعیت زمین در محله و منطقه: در این پلانها قطعهبندی و نوع کاربرد زمینهای یک محله و منطقه از شهر ارائه میشود و دربرگیرنده اطلاعات و دادههایی درباره طرح مسیرها و راههای ارتباطى، توزیع زمینهای مسکونى، آموزشى، صنعتى و… میباشد که در زیر میتوانید ملاحظه فرمایید:
د) موقعیت و وضعیت زمین در شهر، استان و کشور: در پلان تصویر زیر، اطلاعات و دادههای نقشهبرداری، ازجمله شکل و ابعاد دقیق زمین، ارتفاعات و عوارض موجود ارائه میشود. طول تمام اضلاع زمین، موقعیت و شرایط زمین، محل قرار گرفتن درختان موجود، تراز ارتفاعى گوشههای زمین، تراز ارتفاعى داخل محوطه، محل قرار گرفتن چشمهها و رودخانهها مشخص میشود و محل عبور جادهها و خیابانها و خطوط تأسیسات زیربناىی شهر مانند آب، برق، گاز و غیره جانمایی میشود. شمارهی پلاک ثبتى زمین، نام مالک، عنوان کاربرى زمین یا نام مالک زمینهای پیرامونی هم به اطلاعات فوق افزوده میشود.
استقرار ساختمان در زمین یا موقعیت زمین نسبت به خیابان یا کوچه
درمجموع عواملی مانند وضع طبیعی زمین، میزان فضاهای خصوصی، کنترل و ارزیابی و کاهش صدا و همچنین دو عامل باد و تابش آفتاب در انتخاب جهت استقرار ساختمان تأثیرگذار میباشند. بخش عمدهای از مسئولیت یک معمار به این صورت است که ساختمان را به صورتی جانمایی کند که از نور آفتاب در رابطه با شرایط گرمایی، بهداشتی و روانی حداکثر بهره برده شود. به همان صورت که فصول متعدد سال به دنبال تغییر و جابهجایی محور زمین در برابر خورشید از یکدیگر گوناگون هستند، جهت یک ساختمان هم از مقدار انرژی خورشیدی تابیدهشده به دیوارهای آن در ساعات مختلف روز تأثیرپذیر است. محل قرار گرفتن ساختمان در شرایط مناسب بایستی در بخش شمالی زمین باشد، و در موارد استثنائی مانند وجود درختانی با قطر زیاد و یا شرقی-غربی بودن زمین و مانند آن، موضوع با توجه به موقعیت قرار گرفتن ساختمانهای پیرامونی، در شورای معماری موضوع مطرح و تصمیمگیری لازم صورت پذیرفت.
هم چنین ببینید: شستشوی نمای ساختمان
بهطور طبیعی ساختمان به 4 شکل نسبت به زمین استقرار مییابد:
ساختمان جنوبی: زمین در جنوب خیابان و ساختمان در شمال زمین واقع میشود که در شکل زیر مشاهده میکنید.
ساختمان شمالی: زمین در شمال خیابان و ساختمان در شمال زمین استقرار مییابد که در شکل زیر میتوانید ملاحظه فرمایید.
ساختمان شرقی: زمین در شرق خیابان و ساختمان در شمال خیابان واقع میشود که در زیر آمده است.
ساختمان غربی: زمین در غرب خیابان و ساختمان در شمال زمین استقرار مییابد که در شکل زیر نمایش دادهشده است.
بهترین کف سابی را از ما بخواهید.