ساختمان115
ساختمان115

انواع اتصال پای ستون در ساختمان های فولادی به صورت کامل

به صورت کلی دو شرط اساسی در طراحی اتصال پای ستون همواره باید برقرار باشد:

  • الف) نیروی فشاری موجود در مقطع ستون می‌بایست به وسیله ورق کف ستون در شالوده گسترش پیدا کند تا تنش فشاری کمتر از مقادیر مجاز اعلام شده در آیین‌نامه‌ها گردد.
  • ب) ورق کف ستون و ستون کاملاً به بتن شالوده (فوندانسیون) مهار شود.

انواع اتصال ستون به شالوده

نیروی موجود در پای ستون دارای نقشی اساسی در جزئیات اتصال ستون فلزی به شالوده بتنی می‌باشد. در ستون با انتهای مفصلی، صرفاً نیروی فشاری و برشی از ستون به شالوده انتقال می‌یابد. چنانچه منتقل شدن لنگر خمشی را به شالوده مدنظر داشته باشیم، برای انجام این کار نیاز به طرح اتصال مناسب خواهیم داشت که به «اتصال گیردار» مشهور است.

اتصال ستون به ورق پای ستون

در اتصال مفصلی پای ستون، تنها نیروی محوری و نیروی برشی به ورق پای ستون انتقال می‌یابد. در شکل زیر، برخی از نمونه‌های جزئیات اتصال ساده‌ی ستون به ورق پای ستون به تصویر کشیده شده است.

اتصال ساده‌ی ستون به ورق پای ستون

در اتصال گیردار افزون بر نیروهای محوری و برشی، لنگر خمشی نیز به ورق پای ستون منتقل می‌شود. شکل زیر، تعدادی از نمونه‌های اتصال گیردار ستون به ورق پای ستون را نشان می‌دهد.

اتصال گیردار ستون به ورق پای ستون

انتهای ستون که با ورق کف ستون، تماس دارد، باید به شکل گونیا بریده شده و سنگ زده شود تا در تماس کامل با ورق کف ستون قرار بگیرد. در این حالت، غالب نیروی محوری به وسیله فشار تماسی انتقال می‌یابد و نبشی‌ها و یا جوش، صرفا وظیفه نگهداری و انتقال نیروی برشی را دارا هستند. زمانی جوش نبشی‌های اتصال باید قادر باشند که صد در صد نیروی محوری را منتقل کنند، که انتهای ستون سنگ زده نشود.

شکل بعد نمونه‌ای از اتصال مفصلی ستون به ورق پای ستون را نمایش می‌دهد.

یک نمونه از اتصال مفصلی ستون به ورق پای ستون

نکات مهم

الف) جدا شدگی دو بال نبشی نشیمن به ستون، نمایانگر ضعف مقاومت کششی نبشی در برابر نیروی ناشی از زلزله می‌باشد. زیرا اندازه نبشی و مقدار جوش آن به مقدار مناسی نبوده است. شکل زیر این موضوع را نشان می‌دهد.

جدا شدن دو بال نبشی نشیمن به ستون

ب) در زلزله شهرستان بم، اتصالات غلط مفصلی تیر و ستون مانند شکل زیر باعث تخریب سازه در این زلزله شده بود.

تخریب سازه در زلزله بم به دلیل اتصالات غلط مفصلی و ستون

ج) جوشکاری غلط در گوشه‌ی مهاربند باعث جدا شدن مهاربند از ستون تحت تأثیر نیروی زلزله می‌شود. شکل زیر این موضوع را نمایش می‌دهد.

جدا شدن مهاربند در اثر زلزله و به دلیل جوشکاری غلط در گوشه‌ی آن

استفاده از ورق‌های سخت‌کننده در اتصال گیردار پای ستون

برخی اوقات جهت کاهش ضخامت ورق کف ستون، از ورق‌های سخت‌کننده‌ی مثلثی یا ذوزنقه‌ای در اتصال گیردار پای ستون استفاده می‌گردد. در شکل زیر نمونه‌ی اتصال گیردار پای ستون با ورق سخت‌کننده، آورده شده است.

نمونه‌ی اتصال گیردار پای ستون به ورق سخت‌کننده

ساختمان 115 » مرجع قیمت شیشه سکوریت و عکسهای نقاشی ساختمان

اشتراک گذاری Telegram Facebook WhatsApp Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *