اگر اندکی در زمینه آرماتوربندی و استفاده از میلگردها در بتن مطالعه نمایید، با یک سؤال اساسی و بسیار مهم برخورد خواهید کرد: «فاصلهی میلگردها از یکدیگر چقدر بایستی باشد؟» این سؤال، خود سوالی بسیار مهم بوده و در این نوشتار میکوشیم که با در نظر گرفتن شرایط مختلف به آن پاسخ دهیم.
اولین نکته در مورد فاصلهی میلگردها از یکدیگر، این است که در یک قطعهی بتنی باید به گونهای باشد که مصالحی که بتن را تشکیل میدهند بتوانند به سادگی در زمان بتن ریزی از میان میلگردها عبور نموده و اصطلاحاً بتن حالت «کرمو» به خود نگیرد.
1: تصویر زیر فاصلهی ازاد میان دو میلگرد موازی که در یک ردیف قرار گرفتهاند را نشان میدهد، که این فاصله نباید از موارد ذیل کمتر باشد:
- الف: قطر بزرگترین میلگرد
- ب: 25 میلی متر
- ج: 33/1 برابر قطر اسمی بزرگترین سنگدانه بتن
2: اگر میلگردهای موازی مانند تصویر زیر در چند ردیف جای گیرند، میلگردهای موجود در ردیف بالایی بایستی به گونهای در بالای ردیف زیرین قرار گیرند که محل عبور بتن تنگ نشود.
بستن میلگردها به هم یا گره زدن
پیش از بتن ریزی بایستی میلگردهای فولادی بر مبنای یک ارزیابی دقیق به همدیگر بسته شوند. با این عمل جابه جا شدن آنها در حین بتن ریزی غیر ممکن خواهد شد. تکنیسین ساختمانی که در حال ساخت است، بستن میلهها به یکدیگر را کنترل میکند. در برخی از اوقات تمام یا بخشی از میلگردها را خارج از قالب میبندند و شبکهای را به وجود میآورند و بعد آن را درون قالب جای میدهند. در پارهای از شرایط نیز آنها را روی قالب میبندند. در صورتی که بخواهند دو میلگرد را به هم ببندند از مفتول فلزی نرم به قطر حدود 2 میلیمتر استفاده مینمایند که برای این عمل عبارت گره زدن را بیان نمودهاند. گفتنی است که روشهای دیگری نیز از جمله استفاده از وسایل جوش کاری پنوماتیک برای گره زدن میلگردها به کار میرود.
همچنین بخوانید: پنجره
تپانچهی جوش کاری یا نقطهی جوش
به این روش اتصال میلگردها به یکدیگر به سرعت انجام میشود. این روش منجر به پایداری و استقامت خوب اتصالات میشود. در روش نقطهی جوش جریان برق با شدت بالا تا حدود 18000 آمپر مورد استفاده قرار میگیرد. روش کار به این صورت است که هوای فشردهی دستگاه میلگردها را به هم متصل مینماید و عمل جوش کاری با دقت و سرعت بالایی انجام میگیرد. به دلیل وزن زیاد این دستگاه که حدود 50 کیلوگرم میباشد، آن را با جرثقیل متحرک در کارگاه آویزان مینمایند تا بتوانند به صورت پیرامونی و به راحتی آن را حرکت دهند. در تصاویر زیر این دستگاه برای آشنایی بیشتر نشان داده شده است.
انواع گرههای رایج جهت بستن دو میلگرد به یکدیگر
1: گره ساده یا لغزان
این گره از کاربرد بسیاری جهت اتصال میلگردهای اصلی و فرعی در سقف و فونداسیون برخوردار است که از سرعت بالایی برخوردار میباشد. در تصاویر زیر این گره نشان داده شده است:
2: گره صلیبی
زمانی که تعداد نقاط اتصال به دلیل به کار بردن میلگردهای قطور، کم است، این گره میتواند استحکام و پایداری بیشتری را در میلگردها ایجاد نماید که در شکلهای زیر نشان داده شده است.
3- گره پشت گردنی
این گره معمولاً در ستونها و تیرها استفاده میشود که میلگردها را به خاموت ها متصل مینماید. در شکل زیر میتوانید این گره را ملاحظه نمایید.
4-گره اصطکاکی
به منظور ممانعت از لغزیدن میلگردهای افقی در حین اتصال میلگردها در شبکه و صفحات قائم از این نوع گره استفاده میشود که میتوانید تصاویر آن را در شکلهای زیر مشاهده نمایید.
نحوهی گره زدن ساده را میتوانید در شکل ارائه شده در زیر مشاهده نمایید.
تصاویری که در ادامه مشاهده مینمایید نحوهی اتصال میلگرد به خاموت میباشد که با گره پشت گردنی انجام شده است.
ساختمان 115 » مرجع اصلی درب ضد سرقت ترک و کفپوش pvc چیست