ساختمان115
ساختمان115

شیوه اصولی ترسیم نمای ساختمان و اندازه گیری آن

نما

علاوه بر سازماندهی و قراردادن و چیدمان فضا در کنار یکدیگر، طراحی ساختمان حوزه های دیگری را هم در بر می گیرد که از آن جمله می توان به طراحی فضاهای درونی، ترکیب و کیفیت خارجی ساختمان نیز اشاره نمود. بایستی هنگام کامل شدن پلان ها و مقاطع، نماها نیز طراحی شوند که شکل زیر مبرهن این موضوع است.

هنگامی که می خواهید نمایی را طراحی کنید، باید مسائل زیادی را مورد توجه قرار دهید. در حقیقت نمای یک ساختمان نشان دهنده ی ظاهر بیرونی یک ساختمان می باشد که حتما بایدچشم نواز، مستحکم و با اصالت باشد. همانطور که در تصویر ذیل مشاهده می کنید، نما بایستی با طرح فضاهای داخلی شیب و عوارض زمین و تعداد طبقات ساختمان مد نظر هماهنگ شود.

دانستن این نکته نیز خالی از لطف نیست که باید در ایجاد نمای مناسب با عناصر و سازه های اطراف ، به خصوص از لحاظ رعایت قوانین و مقرراتنماسازی در مجتمع های مسکونی انطباق مورد توجه صورت گیرد که در تصویر زیر می توانید این مورد را مشاهده نمایید.

با توجه به مطالب ذکر شده در بالا نمای هر ساختمان موجب ایجاد یک شهر زیبا و منظم خواهد شد. هماهنگی و نظم ساختمانهای شهر با توجه به عدم همگونی یک ساختمان با ساختمانهای مجاور از بین می رود.

حتما ببینید: ترموود

تعریف نما و انواع آن

نما ترکیب ظاهری و داخلی سازه را نشان می دهد. نما در ساخت یک سازه از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است به گونه ای که هماهنگی نما با طرح و سازه به اصالت و زیبایی ساختمان می افزاید.

اگر پیرامون یک نما سازه و ساختمانی وجود نداشته باشد می توان گفت که حداکثر 4 بنا به وجود خواهد آمد.

  1. نمای شمالی
  2. نمای جنوبی
  3. نمای شرقی
  4. نمای غربی

در تصاویر زیر می توانید طرح ها و پلان ها را مشاهده فرمایید.

همچنین در شکل های ذیل می توانید نماهای مختلف یک سالن نمایشگاهی را ملاحظه نمایید.

علائم استفاده شده در ترسیم بنا

الف:درها و پنجره ها: از جمله اجزای مهم و الزامی ساختمان دیوار، در و پنجره است. در نتیجه طرح آنها باید به گونه ای منظم در ساختمان پیاده سازی شود. در تصاویر زیر می توانید مثالهایی از درو پنجره را مشاهده فرمایید.

ب:هاشورنما: هاشور معمولا خطوطی هستند که یکنواخت بوده و اغلب جهت نشان دادن اختلاف سطح و زیبایی و انواع مختلف مصالح ساختمانی کشیده می شود. در تصویر زیر نمایی را مشاهده می کنید که با هاشور مشخص شده و نشان دهنده ی مصالح ساختمانی مورد نظر است.

2-اصول ترسیم نمای جنوبی یک اتاق

تصویر زیر مربوط به پلان یک  اتاق نگهبانی است که ویژگی های آن در زیر آمده است:

1-کد ارتفاعی کف مثبت 20 سانتیمتر

2-ارتفاع کف تا کف پشت بام320 سانتیمتر

3-ضخامت سقف 30 سانتیمتر

4-ضخامت قرنیز 5 سانتیمتر

5-دست انداز پشت بام 80 سانتیمتر

6-دست اندازه پنجره 80 سانتیمتر

9-ارتفاع پنجره ها 150 سانتیمتر

حتما بخوانید » تخلیه چاه تهران

مراحل ترسیم نمای جنوبی

1-در آغاز پلان را در راستای نمای جنوبی و در بخش بالای محل ترسیم نما الصاق می کنیم. سپس مانند تصویر زیر دیوار های کناری را بر روی خط زمین منتقل می کنیم.

2- یک خط عمودی در کنار نما رسم کرده و اندازه های ارتفاع نما را بر روی آن قید می کنیم. با در نظر قرار دادن اطلاعات فوق تمام فضاها مشخص می شود و  خطوط مد نظر ترسیم می شود که در شکل زیر آمده است.

3- با مد نظر قراردادن مشخصات و مختصات در ، در پلان،  و نیز طراحی پله ها را انجام می دهیم که در شکل زیر می بینید.

4-طراحی و ترسیم قرنیز را مطابق تصویر زیر انجام می دهیم.

3- اصول ترسیم سایه در نما

نما به سطحی می گویند که میان فضای داخل و بیرون واقع شده و ارتباط مستقیمی با عقب نشستگی و پیش آمدگی و تراس دارد. در حقیقت نما یک سطح صاف و مسطح نیست. نمای ساختمان باید در بر گیرنده ی یک تناسب هماهنگ از تمام فضاها باشد. با توجه به مطالب ذکر شده خطوط ساده ی نما و تغییر در ضخامت آن به تنهایی بیان کننده ی کیفیت طرح نیست. همانطور که در شکل زیر می بینید ترسیم سایه ها می تواند تصویر واضحی از عمق و ارتفاع اشکال و کیفیت ایجاد نماید.

سایه و نور خورشید

فاصله خورشید از سطح زمین حدود 150 میلیون کیلومتر است. شعاع های نور به صورت موازی به سطح زمین می رسد و بنابراین در ترسیم سایه شعاع های نوری به صورت موازی طراحی می شوند که در شکل زیر نمونه ای از آن ارائه شده است.

اگر خورشید در راستای صفحه ی تصویر و در یک مسیر منحنی از سمت شرق طلوع نماید و از غرب غروب کند مانند تصویر زیر سایه در شرق یا غرب ایجاد می شود. حال در صورتی که اشعه ی خورشید با زاویه ی 45 درجه در قیاس با موقعیت سطح زمین بتابد، طول سایه مساوی خواهد بود با ارتفاع شئ مورد نظر.

اکنون اگر بخواهیم سایه ی قسمتی از پیش آمدگی یا کنسول یک پلان را که در تصویر زیر نشان داده شده رسم کنیم به صورت ذیل عمل می کنیم.

مراحل ترسیم:

1-نخست برشی شماتیک از پیش آمدگی رسم می کینم. سپس پرتو تابش را در زاویه ی 45 درجه از لبه ی کنسول رسم کرده و امتداد می دهیم به طوری که دیوار زیر پیش آمدگی را قطع نماید. حالا فاصله ی نقطه ی برخورد تا زیر سقف را X و فاصله ی زیر سقف تا لبه ی دست انداز را Y می نامیم که در تصویر زیر می بینید.

همچنین ببینید: شیشه سکوریت

2- بر روی نما، به فاصله ی Y از لبه ی بام پایین آمده و خط کنسول را رسم می کنیم و بعد از آن زاویه ی تابش را رسم می نماییم. سپس از خط کنسول به طرف پایین، فاصله ی X را جداسازی می کنیم که در شکل زیر مشاهده می کنید.

نحوه ی ترسیم سایه ی شکستگی دیوارها

1-نخست روی پلان مانند شکل زیر، در نقطه ی شکست پرتو تابش را رسم می کنیم و امتداد می دهیم. نقطه ی برخورد را در این حوزه Z می نامیم.

2-مانند شکل زیر یک خط عمود بر خط زمین از نقطه ی Z ترسیم می کنیم.

3- در بخش لبه ی دست انداز، روی نما از محل شکست، پرتو تابش را ترسیم می نماییمو ادامه می دهیم تا بتواند خط عمود از نقطه ی Z را قطع نماید. به این شکل محل قرار گرفتن سایه تعیین می شود. در شکل زیر نیز می توانید این مورد را رویت کنید.

ساختمان 115 » مرجع نقاشی ساختمان

اشتراک گذاری Telegram Facebook WhatsApp Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *