در این نوشتار نکاتی را در مورد سنگ ازاره و شیوه اصولی اجرای آن برای شما عزیزان علاقه مند به کفپوش اپوکسی برخواهیم شمرد:
اصول ایمنى در نصب و اجراى سنگ ازاره
رطوبت به وجود آمده که حاصل از باران و برف میباشد، در پاى دیوارهاى خارجى آجرى یعنى مکانی که دیوار با زمین برخورد میکند، تأثیر میگذارد و موجب ضعیف شدن و درنتیجه پوک شدن آن میشود. بهمنظور ممانعت از این عمل، در پاى دیوار خارجى، سنگى مقاوم و محکم با ارتفاع حدود 30 سانتیمتر با ریشهی کافى که بعد از آجرچینی، با دوغاب ماسه و سیمان نصب مینمایند که این سنگ بخشی از دیوار باربر بهحساب میآید. به کار بردن سنگ تیشهای به ضخامت 3 سانتیمتر و ارتفاع حدود 30 تا 40 سانتیمتر بهعنوان سنگ ازاره ى خارجى رایج است. این موضوع در زیر نشان دادهشده است.
در داخل ساختمان نیز به دلیل احتمال صدمه به دیوارهاى داخلى در اثر ضربه در محل پاخور یعنی پاى دیوارها، سنگ ازاره یا قرنیز نصب مینمایند. ضخامت این سنگها 1 تا 1/5 سانتیمتر بوده و ارتفاع آن حدود 7 تا 10 سانتیمتر است و ملات مصرفى ماسه و سیمان میباشد که در تصویر زیر میتوانید ببینید.
ایمنى و حفاظت در برابر ریسکهای ناشى از اجراى کار، لازمهی انجام یک کار بدون ریسک بوده تا به این صورت عملیات ذکرشده به صورتی صحیح و قاعدهای انجام شود. وسایل ایمنى لازم بهمنظور پیادهسازی و نصب سنگ ازاره دربرگیرندهی لباس کار، کفش کتانى، دستکش لاستیکى، کلاه ایمنى و ماسک تنفسى میباشد که در موارد لازم مورداستفاده قرار میگیرند. در تصویر زیر یک کارگر بهوسیلهی وسایل ایمنى در هنگام بریدن سنگ به نمایش گذاشتهشده است.
تبلیغ: درب ضدسرقت
ابزار و وسایل کار براى نصب و اجراى سنگ ازاره
جهت نصب و اجراى سنگ ازاره به وسایل سادهی بنّایى مثل ریسمان کار، تیشه، شمشهی آهنى، شیلنگ تراز، تراز، متر، کمچه، شاقول، ملاقه و …، ابزار عمومى ساختمانسازی از قبیل بیل، فرقون، استانبولى و… و همچنین وسیلهی مکانیکى فرز سنگبری نیاز خواهیم داشت. برخی از ابزار موردنیاز را برایتان توضیح خواهیم داد:
ملاقه بنّایى
وسیلهای است که براى دوغاب ریزى در پشت سنگ ازاره و نیز بهمنظور اسپرس زدن (پخش کردن اندود ماسه و سیمان بهوسیلهی کمچه و ملاقه، اسپرس کردن نام دارد) اندود ماسه و سیمان بر روى سطح دیوار استفاده میشود. تصویر زیر یک نمونه از ملاقهی بنّایى را نشان میدهد.
سنگ فرز سنگبری
سنگهای ساختمانى از جنسی سخت برخوردار بوده و بهمنظور بریدن آنها به اندازههای دلخواه بایستی دستگاه فرز سنگبری را به کار برد. این وسیله برقى بوده و باید در زمان کاربرد نکات ایمنى رعایت گردد. تصویر زیر یک نمونه از فرز حفاظدار را نشان میدهد.
مصالح موردنیاز نصب و اجراى سنگ ازاره
براى اجراى عملیات نصب سنگ ازاره به مصالح مختلف نیاز میباشد که در ذیل آورده شده است:
سنگ پلاک
قطعات بزرگ سنگ را از کوه یا معدن سنگ استخراج نموده و بعد از حمل به کارخانههای سنگبری مانند تصویر زیر در ابعاد و ضخامتهای گوناگون (1 تا 5 سانتیمتر) بهصورت سنگهای پلاک برش داده و صیقل میدهند.
در تصویر زیر نمونههایی از سنگهای برش خورده و صیقل دادهشده را مشاهده میکنید.
سنگهای رایج در نماسازى شامل انواع سنگهای تراورتن، مرمریت، گرانیت، چینى و … میباشند که با مدنظر قرار دادن محل مورداستفاده و همچنین سلیقهی مصرفکننده در نماى ساختمان به کار میرود. در تصویر زیر نمای سنگى را مشاهده میکنید.
حتما ببینید: شستشوی نمای ساختمان
دوغاب ماسه و سیمان
ملات رایج و معمول جهت نگهدارى سنگ روى دیوار، ملات ماسه و سیمان به حالت دوغاب است. نحوهی تهیهی دوغاب ماسه و سیمان بدین حالت است که نخست مقدارى آب را در داخل بشکهی ساخت دوغاب ریخته و بعدازآن سیمان اضافهشده و با بیل به هم زده میشود. بعدازآن که سیمان و آب با یکدیگر بهطور کامل ترکیب شدند، ماسه شسته اضافه میگردد. این عمل بهاندازهای تکرار میشود تا دوغاب موردنظر حاصل شود. در تصویر زیر میتوانید این موضوع را مشاهده کنید.
گچ
در نصب سنگ ازاره از گچ براى قائم نگهداشتن سنگ ازاره تا انتهای عملیات دوغاب ریزى استفاده میگردد.
اصول تراز و شاقول نمودن سنگ ازاره در هنگام نصب
پس از چیدن و اتمام دیوار ساختمان، با استفاده از شیلنگ تراز، سطح تراز براى کف زیر سنگ ازاره تعیین میشود. سنگ ازاره را به فاصلهی 2 تا 3 سانتیمتر از دیوار قرار داده و پس از عملیات شاقول سازى بهطور موقت ) بهوسیلهی گچ) دارى میکنند که در تصویر زیر میتوانید ملاحظه نمایید.
سپس همانطور که در زیر میبینید فاصلهی بین دیوار و سنگ را تا نیمه از دوغاب سیمان پر مینمایند.
ملات که کمى خود را گرفت، بقیهی پشت سنگ را با دوغاب پر مینمایند. ملات ماسه و سیمانى
که بین دیوار و سنگ ریخته میشود، معمولاً با دیوار خوب درگیر میشود، اما با سنگ درگیرى خوبى نخواهد داشت زیرا اکثراً پشت سنگها هم مانند روى آنها صاف هستند. بنابراین چسبندگى بین سنگ و ملات بهاندازهی کافى نخواهد بود. درصورتیکه ارتفاع سنگها بیش از 30 سانتیمتر باشد، از روشهای زیر براى نصب سنگ استفاده میشود.
هم چنین ببینید: ساب زدن سنگ
استفاده از تکه سنگهایی به شکل هرم ناقص و چسب
در این حالت تکه سنگى را بهصورت هرم ناقص ) شکل) برش میدهند. سطح قاعدهی کوچک را با چسب مخصوص به پشت سنگ ازاره (محل دوغاب ریزى(میچسبانند. مطابق تصویر زیر پس از اتصال دو سنگ به یکدیگر، سنگ ازاره را برکنار دیوار نصب نموده و پشت آن دوغاب سیمان میریزند.
استفاده از مفتول در پشت سنگ
بدینصورت که در دو سر سنگ ازاره، شیارى به وجود میآورند و مفتول آهنى به قطر 2 میلیمتر را از دو شیار عبور میدهند. سپس دو سر آزاد را گره میزنند. بدین ترتیب پس از نصب سنگ در کنار دیوار، دوغاب ماسه و سیمان دورتادور مفتول را میگیرد و درنتیجه اتصال خوبى به وجود میآید. این روش زمانى مناسب است که امکان به وجود آوردن شیار در ضخامت سنگ باشد که در تصویر زیر نمایش دادهشده است.
استفاده از نوعى قلاب به نام اسکوپ
استفاده از اسکوپ فقط براى سنگهای باضخامت زیاد (3 سانتىمتر به بالا) امکانپذیر است. چون در موقع سوراخکاری، لبهی سنگ میشکند. در این نوع روش کار بدینصورت است که دو سوراخ در ضخامت سنگ به وجود میآورند و یکسر اسکوپ بر روی دیوار و سر دیگر آن را روى سنگ قرار میدهند، بهطوریکه سوراخ اسکوپ در امتداد سوراخ سنگ باشد بهوسیلهی یک اشپیل (میخ سرکج) اسکوپ به سنگ ثابت میشود. هر سنگ را بهوسیلهی دو اسکوپ به دیوار متصل میکنند. در این روش آجرکارى و نصب سنگ همزمان انجام میشود. در تصویر زیر میتوانید این مورد را ببینید.
اصول برش سنگ ازاره در ابعاد و اندازههای مختلف موردنیاز
در هنگام عملیات سنگکاری، گاهى موارد نیاز به بریدن و اندازه کردن سنگها خواهیم داشت. بهترین وسیلهی بریدن سنگ در کارگاه، دستگاه فرز سنگبری میباشد. بدین ترتیب که پس از اندازهگیری سنگ لازم با استفاده از متر و مداد، بر روى سنگ نشانهگذاری شده و خط نشانه رسم میشود. پس از نشانهگذاری، امتداد خط نشانه با استفاده از سنگ فرز بریده میشود. در هنگام استفاده از فرز سنگبری، نکات ایمنى را کاملاً رعایت کنید. در تصویر زیر نحوهی بریدن سنگ را بهصورت اصولى مشاهده میکنید.
اصول دوغاب ریزى پشت سنگ ازاره
پس از قرار دادن سنگهای ازاره در جاى خود بهصورت اصولى، دوغاب ماسه و سیمان که بهعنوان ملات پشت سنگ میباشد در دو یا سه مرحله پشت سنگ ریخته میشود. بدین ترتیب که پس از ریختن لایهی اول، باید مقدار زمانى صبر کرده تا دوغاب خودش را بگیرد. سپس لایههای دوم و سوم دوغاب ریزى به همین صورت تکرار میشود. بعد از پایان دوغاب ریزى، گچهای موقتى چسبانندهی سنگ کندهشده و سطح روى سنگ با پارچه تمیز میشود. در تصویر زیر نحوهی دوغاب ریزى را مشاهده مینمایید.
ساختمان 115: مرکز قیمت چوب ترموود