ساختمان115
ساختمان115

معرفی پلان فونداسیون و شیوه ترسیم آن + توضیحات تکمیلی

در این نوشتار به معرفی پلان فونداسیون و شیوه ترسیم آن خواهیم پرداخت. در ادامه توضیحاتی در رابطه با این موضوع را برای شما عزیزان علاقه مند تشریح خواهیم نمود. پس با ما همراه باشید:

پلان فونداسیون

به پلانی می‌گویند که در آن نوع، ابعاد، تعداد و موقعیت پی‌ها را نسبت به شمال زمین و امتدادهاى طولى و عرضى زمین تعیین می‌کند. جهت ترسیم و طراحی پلان فونداسیون بایستی پلان آکس بندى و سطح زیربنا را ترسیم نموده، سپس با در نظر گرفتن شرایط زمین و محدوده‌ی آن و محورهاى طولى و عرضى (آکس) به ترسیم پی‌ها، شناژها، به‌صورت محدود و نامحدود اقدام نمود. در این حالت تصور می‌شود که بتن‌ریزی در کف گودبرداری (بتن مگر) صورت گرفته و در ترسیم و طراحی پلان فونداسیون ابعاد پى و شناژها ارائه می‌شود.

بتن مگر: این نوع بتن بتنى با عیار کم سیمان می‌باشد که در زیر فونداسیون قرار می‌گیرد. بتن مگر، به‌عنوان بتن «پاکیزگى» یا «رگلاژ» نیز نامیده می‌شود. (در تصویر زیر می‌توانید این نوع بتن را مشاهده نمایید.)

حتما بخوانید: پیچ و رولپلاک نمای ساختمان

گفتنی است که مقدار سیمان مصرفى در بتن مگر تنها حدود 100 تا 150 کیلوگرم سیمان بر مترمکعب می‌باشد که برای مهیا نمودن بستری که خاک‌برداری شده است، پیش از مرحله‌ی فونداسیون پیاده‌سازی و اجرا می‌شود. پایین‌ترین ضخامت بتن مگر 10 سانتی‌متر و از هر سمت تا 15 سانتی‌متر بیش‌تر از فونداسیون ریخته می‌شود. در شکل زیر می‌توانید این موضوع را مشاهده نمایید.

شناژ: در زیرسازی‌های تکى یا منفرد دریک بنا، بایستی پی‌ها را در راستای عمود برهم (امتداد افقى و امتداد عمودى) توسط کلاف‌های رابط به یکدیگر مرتبط نمود، به‌گونه‌ای که کلاف‌ها از حرکت دو پى نسبت به هم ممانعت کنند. این کلاف‌ها که از جنس بتن می‌باشند و به‌منظور اتصال پی‌ها به هم استفاده می‌شوند، در اصطلاح حرفه‌ای » شناژ» اطلاق می‌شوند. این موضوع را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده نمایید:

پى: بعد از مشخص نمودن محل ستون‌ها در سازه‌های اسکلتى و مشخص کردن نوع پى در فونداسیون (کلاف بندى، نوارى و یا گسترده) بایستی پلان فونداسیون در نظر گرفته‌شده طراحی شود. بر مبنای نوع پی‌ها، شکل پلان‌ها متنوع بوده و علائم و نحوه‌ی ترسیم هرکدام از آن‌ها، مقررات و ضوابط ویژه‌ی خود را دارا می‌باشد. درنتیجه در این بخش انواع نقشه‌های پلان فونداسیون را مشاهده نموده و آن‌ها را خواهید شناخت. شکل زیر چند نوع پلان فونداسیون را نشان می‌دهد:

تبلیغ: ترموود چیست

دستورالعمل ترسیم پلان فونداسیون کلاف بندى شده

پیش از اینکه ترسیم پلان فونداسیون را آغاز نماییم، باید توجه کرد که در ابتدا وجود نقشه‌های معمارى، مثل پلان موقعیت و پلان‌های اصلى ساختمان و نیز نقشه‌های آکس بندى و ستون گذارى طرح الزامی است. پلان موقعیت و یا پلان‌های اصلى بنا، سطح زیر بنا و راستای طولى و عرضى بنا را که با دیوار ساختمان مجاور یا محل‌های عبور یا خیابان‌ها مشترک می‌باشند، نشان می‌دهد. (تصویر زیر را مشاهده نمایید)

این همسایگی‌ها، باعث می‌شود ابعاد پی‌ها در کناره‌ها محدود شود؛ به‌گونه‌ای که شکل پى در مناطق کنارى بنا به‌طور کامل پیاده‌سازی و اجرا نخواهد شد. ابعاد پى، متناسب با میزان بار وارده به آن و مقاومت زمین (خاک) زیرین ارزیابی خواهد شد.

شکل زیر پلان فونداسیون نقطه‌ای را معرفی می‌کند که در آن پی‌های داخلى یا پى میانى به شکل مربع کامل ارائه‌شده است و در مرکز محورها، ستون جای گرفته است. این پی‌ها از 4 سو به پی‌های کنارى خود کلاف شده‌اند و از چهار طرف بارگیرى می‌شوند. ولی پی‌های هم‌جوار با دیوار ساختمان کناری که در دو سوی بنا واقع‌شده‌اند، به پی‌های کنارى خود، از سه سمت کلاف گشته و از 3 سمت بارگیرى می‌شوند. پی‌هایی که در 4 گوشه‌ی بنا نیز قرار دارند، بر مبنای چگونگی همسایگی‌شان با خیابان و همسایه، از دو جهت بار خود را دریافت نموده و بر اساس محاسبات، ابعاد آن از پی‌های داخلى کوچک‌تر خواهد بود.

ساختمان 115 »» تخلیه چاه

اشتراک گذاری Telegram Facebook WhatsApp Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *