ساختمان115
ساختمان115

روش و نکات خم کردن میل گرد (ساخت خاموت، اتکا، سیتکا و …)

همان گونه که می دانید، بر اساس نقشه در بسیاری موارد بایستی میلگردها را خم نماییم. اما این خم کردن میلگردها به چه صورت و شکلی انجام می‌گیرد؟ چه نکات خاصی دارد؟ در این نوشتار می‌کوشیم تا به این سؤالات پاسخ دهیم. با ما همراه باشید:

به عنوان نکته اول در مورد خم کردن میلگردها، باید دانست که تمام میلگردها را بایستی به صورت سرد خم نماییم؛ به جز مواردی که ضوابط مسیری دیگر را تعیین کنند. هم چنین حتی الامکان خم نمودن میل گردها باید به شکل مکانیکی و توسط ماشینی انجام شود که به فلکه خم کن تجهیز شده است؛ به علاوه خم کردن میلگرد باید با یک مرتبه عبور و با سرعتی ثابت صورت گیرد به گونه‌ای که نقطه‌ی خم شده دارای انحنای ثابتی باشد.

حتما بخوانید: نماشویی با طناب

نکته دیگر آن که قطر فلکه‌ها باید متناسب با نوع فولاد مورد نظر باشد. به هیچ عنوان نباید میلگردها را در هوای سرد و در شرایطی که دمای میلگردها به کمتر از 5 درجه سانتیگراد رسیده است، برش داده شوند. در مجموع نباید به دلیل شکل دادن به میلگرد، خم آن را باز و بسته نمود. اما اگر مجبور به انجام این کار شدید، حتماً باید میلگردها را از لحاظ داشتن یا نداشتن ترک مورد ارزیابی دقیق قرار دهید. نباید به خم کردن میلگردهایی پرداخت که یک سمت آن در بتن قرار گرفته است. در صورتی که می‌خواهیم میلگردهایی که قطر 36 میلی متر به بالا دارند را برش دهیم بایستی از روش‌های به خصوصی استفاده نمود. دستگاه‌های میلگرد خم کن برقی می‌توانند انواع خاموت ها را در تعداد زیاد با دقت و سرعت خوبی خم نمایند که در شکل‌های زیر مشاهده می‌کنید.

نکات ضروری جهت خم نمودن میل گردها توسط آچار F وصفحه ی خم کن

به دلیل اینکه این ابزار دارای اشکال و ابعاد گوناگونی می‌باشد و هم چنین به علت متفاوت بودن قدرت بدنی افراد، نحوه‌ی خم کردن میل گرد و محل قرار گرفتن آن بین خار خم کن و خار تکیه گاهی نیز متفاوت است. افراد ماهر و استادکاران معمولاً به وسیله آزمون و خطا این فاصله را تنظیم می‌کنند. در زیر می‌توانید با روش خم کردن میل گرد آشنا شوید:

الف: توجه به قطر میل گرد و حداقل قوس خم مورد نظر می‌تواند منجر به انتخاب صفحه و آچار F مناسب شود.

ب: با در نظر گرفتن طول و نوع خم، محل نقطه‌ی عطف خم علامت گذاری می‌شود (به تصویر زیر دقت کنید)

ج: به دلیل عدم وجود حرکت و کشش یکسان میلگرد با صفحات گوناگون در زمان خم شدن، فاصله‌ی خار خم کن تا نقطه‌ی عطف نیز در موقعیت‌های مختلف ثابت نیست. در تصویر زیر علامت میلگرد که با محور خار خم کن انطباق دارد نشان داده شده است.

تبلیغ: ترمووود

در شرایطی که حرکت و کشش میلگرد زیاد است باید در صورت نیاز محل علامت زده شده به میزان اندکی عقب‌تر از خار خم کن واقع شود که در شکل زیر ارائه شده است.

اما بر عکس این مورد هم وجود دارد که در شکل زیر نشان داده شده است.

د: در صورتی که حداقل قطر خم لازم در نظر گرفته شود، می‌توانیم فاصله‌ی قرارگیری آچار F نسبت به خار خم کن را تعیین نماییم. به هر میزان که زاویه خم کمتر باشد، فاصله‌ی محل قرار گرفتن آچار F تا خار خم کن نیز کمتر خواهد بود.

و: همان طور که در تصویر می‌بینید، باید جهت افزایش بهره وری و افزایش سرعت در خم نمودن میل گردها روی صفحه‌ی خم کن علامت گذاری شود.

ن: بعد از اینکه موارد و موضوعات ذکر شده را مشخص نمودیم، میلگرد در میان خارهای تکیه گاهی و خار خم کن واقع می‌شود و مثل شکل زیر میلگرد توسط وارد نمودن نیرو در جهت مورد نیاز و به وسیله‌ی آچار F، تا نقطه‌ی تعیین شده روی صفحه خم می‌گردد.

حتما ببینید: تخلیه چاه تهران

اگر میلگردها از چند خم برخوردار بودند بایستی تمام خم‌ها در صفحه‌ای قرار گیرند که معمولاً افقی است تا در این صورت سر هم بندی میل گردها با موفقیت انجام گیرد. در تصویر زیر می‌توانید این موضوع را مشاهده نمایید:

مراحل خم نمودن میل گردهای سیتکا یا راستا

الف: ابتدا میلگرد مورد نظر را انتخاب نموده و در صورت غیر صاف بودن آن، به وسیله‌ی ابزار مربوطه میلگرد را صاف نمایید.

ب: مقدار دلخواه خود را از میلگرد برش بزنید.

ج: نقطه‌ی عطف خم را توسط مداد یا سنگ چرب مشخص نمایید.

د: با در نظر گرفتن قطر میل گرد، مانند تصویر زیر آچار F را میان خارهای صفحه‌ی خم کن و در فاصله‌ای مناسب از خار خم کن قرار دهید.

ن: قلاب انتهایی نخست به مانند تصویر زیر را توسط وارد آوردن نیرو در جهتی مناسب ایجاد نمایید.

و: نقطه‌ی عطف قلاب دوم را بر روی میلگرد تعیین و علامت گذاری نمایید.

ه: با در نظر گرفتن مکان قرار گرفتن نقطه‌ی عطف، میل گرد را میان خار خم کن و خار نگه دارنده‌ی صفحه‌ی خم کن قرار دهید و در نهایت قلاب انتهایی دوم را ایجاد کنید.

ی: پشت تا پشت میلگرد خم شده را مانند تصویر زیر اندازه گیری نمایید:

مراحل ساختن خاموت

الف: ابتدا میلگرد مورد نظر را انتخاب نموده و در صورت غیر صاف بودن آن، به وسیله‌ی ابزار مربوطه میلگرد را صاف نمایید.

ب: مقدار مورد نیاز خود را از میلگرد توسط قیچی برش بزنید.

ج: با رعایت کلیه موارد لازم قلاب اول را بسازید.

د: ضلع اول را بر روی میلگرد از نقطه‌ی عطف قلاب اول اندازه گیری نمایید و آن را با رعایت موارد فنی مانند تصویر زیر خم نمایید.

ن: ضلع خم شده را از نظر طول ارزیابی نمایید.

و: خم‌ها را با اندازه گیری اضلاع بعدی ایجاد کنید. بعد از اینکه خاموت را ساختید آن را از لحاظ درستی اندازه طول و زاویه‌های آن بررسی نمایید. در تصاویر زیر می‌توانید مراحل خم نمودن خاموت مستعطیلی را ملاحظه فرمایید:

حتما ببینید: شیشه نشکن برای کف

ساخت اتکا

خم کردن اتکا نیز بسیار شبیه به خم کردن و ساختن سایر قطعات می‌باشد؛ البته تنها چند اختلاف جزئی وجود دارد که در زیر به آنها اشاره می‌نماییم:

الف: به دلیل اینکه اتکا درون خاموت واقع می‌شود، باید به این نکته توجه شود که ارتفاع اتکا یا پشت تا پشت آن با اندازه‌ی داخلی خاموت مساوی باشد. این موضوع به خوبی در تصویر زیر نشان داده شده است:

ب: با در نظر گرفتن زاویه‌ی خم و ارتفاع اتکا، طول مورب اتکا اندازه گیری می‌شود. اگر زاویه اتکا 45 درجه باشد می‌توان گفت طول مورب، 41/1 برابر ارتفاع اتکا در نظر گرفته می‌شود. این نکته را نیز فراموش نکنید که اگر زاویه‌ی اتکا 30 درجه باشد، طول مورب 2 برابر ارتفاع اتکا خواهد شد. در تصویر زیر این موضوع نشان داده شده است:

به منظور فهم بهتر این مطلب، مراحل خم نمودن یک اتکا در تصاویر زیر نمایش داده شده است:

ساختمان 115 » مرجع نقاشی ساختمان

اشتراک گذاری Telegram Facebook WhatsApp Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *