در این نوشتار به معرفی اصول عایق کاری و قیرگونی به صورت مختصر و مفید برای شما علاقه مندان به قیمت ترموود خواهیم پرداخت:
اصول ایمنى در عایق کارى رطوبتى
به منظور ممانعت از ورود رطوبت به درون فضاهاى مختلف ساختمان، عایق کارى یا ایزولاسیون رطوبتى بسیار مبرم و ضرورى میباشد. به این دلیل که اغلب مصالح ساختمانى در برابر رطوبت قوام و استحکام خود را از دست میدهد و میپوسند. محیطهایی که در آنها عایق کارى ضرورى است شامل موارد زیر میباشد: آشپزخانه، سرویسهای بهداشتى، بام، کرسى چینى، کف سازى وکلیه ى فضاهایى که در معرض رطوبت قرار میگیرند. در تصویر زیر عایق کارى پشت بام را به وسیلهی ورقههای قیراندود مشاهده میکنید.
در هنگام عایق کارى علاوه بر پوشیدن لباس کار، کفش پوتین مناسب، دستکش و عینک حفاظتى، بایستی توجه داشت که هیچ وقت دست و یا دیگر اعضاى بدن با قیر داغ، چراغ کورهای و… ارتباط پیدا نکند. پیش از روشن نمودن چراغ کورهای بایستی از صحیح و سالم بودن آن اطمینان لازم به دست آید و جهت ذوب قیر در بشکه یا دیگ گرمکن، محل مناسبى را انتخاب کرد که محیطی کافى جهت اجرا و پیاده سازی وجود داشته باشد. هنگام حمل بشکهی قیر، بایستی دقّت کرد تا خطری برای کارگران به همراه نداشته باشد. درتصویر زیر عایقکارى به وسیله وسایل ایمنى را میتوانید مشاهده نمایید.
تبلیغ: لوله بازکنی غرب تهران
کنترل زیرسازی
سطح مورد نیاز جهت اجرا و پیاده سازی عایق کاری بایستی به طور کامل صاف و صیقلی شده و هیچ گونه خلل و فرجی روی سطح زیر عایق کاری وجود نداشته نباشد.
باید پس از اجرای سطح مورد نظر، یک لایه ملات ماسه و سیمان نرم ریخته شده و صیقل گردد. عیار ملات ماسه و سیمان باید زیاد باشد یعنی 250 تا 300 کیلوگرم سیمان در متر مکعب ملات بوده و زیرسازی عایق کاری به دو حالت زبر و نرم پیاده سازی میشود. اگر ملات به کار رفته دارای آهک باشد به این معنا که از ملات ماسه و آهک یا ماسه و سیمان و آهک (ملات باتارد) برای ساختمان به کار ببریم، به این دلیل که قیر پس از گذشت مدتی توسط آهک فاسد میشود پس باید حتماً یک لایه ملات ماسه و سیمان به عنوان بستر (زیرسازی) عایق کاری پیاده سازی و اجرا شود. در شکل زیر سطح به کار رفته برای عایق کاری با ملات ماسه سیمان صیقلی را میتوانید ببینید.
تمیز نمودن سطح زیر عایق کاری توسط جارویی مناسب
بعد از خشک شدن سطح زیرسازی عایق کاری، اجرا و پیاده سازی عایق کاری شروع میشود. خشک بودن سطح زیرسازی عایق کاری به این دلیل است که عایق به سطح زیرسازی به طور مناسب بچسبد. قبل از انجام عملیات عایق کاری، باید گرد و خاک سطح زیرسازی به وسیلهی جاروی مناسب تمیز شده و عاری از گردوخاک شود تا عمل چسبندگی بین عایق و سطح مورد نظر به خوبی انجام شود. در تصویر زیر میتوانید این عمل را مشاهده نمایید.
پخت کردن و پخش نمودن قیر
قیر را باید در بشکههای سالم به وسیلهی چراغ کورهای، به صورتى که بشکهی قیر از سطح زمین بالاتر قرار گرفته باشد به تدریج حرارت داد تا ذوب شده و کاملاً روان شود. که در تصویر زیر نمایش داده شده است.
در صورتی که به قیر حرارت زیادى داده شود، میسوزد و ویژگی عایق بودن و چسبندگیاش را از دست
میدهد. قیر سوخته شده از آنجا مشخص میشود که، رنگ آن قهوهای میشود و خاصیت چسبندگى خود را از دست میدهد. هنگام گرم نمودن قیر در صورتی که آب وارد بشکهی قیر شود، قیر کف کرده و سر میرود. قیر ذوب شده را توسط قیر کش که مانند جاروى دسته دار است ولى در آن به جاى جارو از منجیل استفاده میکنند، برروى سطح مورد نظر پراکنده مینمایند.
حتما ببینید: شیشه سکوریت
اصول عایق کارى با قیر و گونى
همانطور که در تصویر زیر میبینید هنگامی که ملات ماسه و سیمان صیقلى (زیرسازى) شد و قیر و گونى به پایان رسید و آماده شد، سطح مورد عایق کارى را تمیز نموده (جارو کشى و شستشو) و صبر میکنیم تا محل عایق کارى کاملاً خشک شود.
عایق کارى توسط قیر و گونى
قیر مصرفى ذوب شده و روی سطح زیرسازى به میزان حدود 1/5 کیلوگرم قیر درهرمتر مربع پراکنده میشود. در این حالت همانطور که در تصویر زیر میبینید گونى لایهی اول پهن میشود. مجدداً لایه دوم قیر روی لایهی اول گونى به میزان حدود 1/5 کیلوگرم قیر درهر مترمربع پراکنده میشود. بلافاصله لایهی دوم گونى در راستاى عمود بر لایهی اول پهن میشود. قشر سوم قیر روى گونى لایهی دوم به صورت یکنواخت پخش میشود. جهت کنترل پخش قیر، این نکته باید مورد توجه قرار گیرد که در قیر کشیده شده، هیچ حباب هوایی وجود نداشته باشد، قیر کاملاً یکنواخت پخش شود تا انباشتگى و پستى و بلندى روى سطح عایق کارى ایجاد نکند. عایق کارى روى بام بایستی به صورتی انجام شود که ردیف گونیها از مقابل ناودان یا آبرو آغاز شده و لبهی گونیها با رعایت همپوشانى یا اورلپ حداقل 10 سانتى متر روى هم قرار گیرند. باید دقّت کرد که لبهی گونى دوم روى لبهی گونى اول، گونى سوم روى گونى دوم و به همین صورت تا آخر ادامه یابد تا در هنگام روان شدن آب بر روى سطح بام، رطوبت به زیر گونیهایی که در شیب قرار گرفتهاند نفوذ نکند و رطوبت به سقف نفوذ نکند. باید دقت نمود که در هنگام عایق کاری گونیها کاملاً در قیر قرار گرفته باشند و گونیها به حالت سرتاسرى و بدون بریدگى نصب شوند.
دو لایه گونى و سه قشر قیر (قیر و گونى دولایه)
دقت داشته باشید که در تمام موارد گونى باید مابین قشرهاى قیر قرار گیرد. بدین صورت همانطور که میتوانید در زیر ببینید همیشه قشرهاى قیر یک لایه بیشتر از لایههای گونى میباشد. بنابراین در قیر و گونى یک لایه از دو قشر قیر و یک لایه گونى و در قیر و گونى دو لایه از سه قشر قیر و دو لایه گونى استفاده میشود.
حتما بخوانید: قیمت نقاشی ساختمان
پخش لایه اول قیر روى سطح زیرسازى
پس از خشک شدن سطح زیرسازى و تمیز کردن آن به وسیلهی جارو، اولین لایهی قیر مذاب به ضخامت 2 تا 3 میلیمتر توسط قیر کش روى سطح مورد نظر ریخته میشود که در تصویر زیر نشان داده شده است.
پهن کردن لایهی اول گونى بر روى قشر قیر ریخته شده
بعد از پخش نمودن لایه قیر ریخته شده روى سطح زیرسازى، باید اولین لایهی گونى را به طور یکنواخت روى قشر قیر پراکنده کرد. همانطور که در زیر میبینید در هنگام پهن نمودن گونى دقّت میشود تا گونیها صاف و بدون چروک روى قشر قیر قرار گیرند.
پخش لایه دوم قیر روى گونى
بعد از پهن کردن نخستین لایهی گونى، دومین قشر قیر مذاب به ضخامت 2 تا 3 میلیمتر توسط قیرکش روى گونى ریخته و پخش میشود.
پهن کردن دومین لایهی گونى روى قشر قیر ریخته شده
بعد از پراکنده کردن قشر قیر ریخته شده روى سطح گونى لایهی نخست، بایستی دومین لایهی گونى را به طور یکنواخت روى قشر قیر پهن کرد. زمان پهن کردن گونیها دقّت میشود تا گونیها صاف و بدون چروک و در جهت مخالف به این معنا که عمود بر لایهی اول گونیهای نصب شده و روى قشر قیر قرار گیرند که در زیر میتوانید ببینید.
پراکنده کردن لایه سوم قیر روى سطح گونى
همانطور که در تصویر زیر میبینید پس از پراکنده کردن دومین لایهی گونى، سومین لایه قیر مذاب به ضخامت 2 تا 3 میلیمتر توسط قیرکش روى گونى ریخته و پخش میکنیم.
رعایت اورلپ (همپوشانى)
همانطور که در تصویر زیر مشاهده مینمایید، عایق کارى روى بام باید به روشى انجام گیرد که ردیف و رج گونیها ازمقابل ناودانى شروع شود و لبهی گونیها به طورى که گونى دوم روى گونى اول، گونى سوم روى گونى دوم و به همین شکل الى آخر پیوسته ادامه یابد تا در هنگام روان شدن آب، رطوبت از درز گونیها نفوذ و عبور نکرده و از نفوذ و ورود رطوبت به سقف ممانعت شود. میزان و مقدار روى هم قرار گرفتن گونیها، اورلپ نام دارد و حدود 10 سانتى متر است.
حتما بخوانید: پنجره سه جداره
کنترل و ارزیابی صاف بودن گونیها
کنترل گونیها به صورتی است که بایستی گونیها از چروک، آلودگى و پارگى عاری باشند. در صورت وجود هر کدام از موارد ذکر شده، عایق کارى صحیح و درست انجام و اجرا نشده و سطح مورد نظر کاملاً آب بندى نشده و رطوبت به سقف نفوذ میکند. در تصویر زیر قیر و گونى پشت بام به صورت غیر اصولى و چروک دار انجام گرفته است که میتوانید مشاهده نمایید.
رعایت پیوستگى قیر و گونى بدون قطع گونى
در هنگام عایق کارى با قیر و گونى بایستی توجه نمود که گونیها کاملاً درون قیر قرار گرفته و کلیه منافذ و شکافهای گونى پر از قیر شود. گونیها نیزبه حالت سرتاسرى و بدون بریدگى نصب شوند به جز در مواردى مثل پیرامون کانالها و برآمدگیها که امکان نصب سراسری گونى وجود ندارد. در تصویر زیر این موضوع نشان داده شده است.
عایق قیر و گونى روى دیوار کرسى چینى
بعد از کرسى چینى، روى سطح و مقدارى از حاشیههای آن را با ملات ماسه سیمان نرم به نسبت 1 به 3 یعنی یک پیمانه سیمان و سه پیمانه ماسه و با ضخامت 2 سانتى متر اندود کرده و سطح آن را به طور کامل صاف میکنند که در تصویر زیر میتوانید ببینید.
همانطور که در تصویر زیر میبینید بعد از خشک شدن ملات، قیر مناسب آب و هواى محل عایق کارى را ذوب نموده و قیر ذوب شده را به اندازهی حدود 2 کیلو گرم در هر مترمربع کرسى، برروى کرسى چینى ریخته و حاشیههای آن را به ارتفاع حداقل 10 سانتى متر پوشش میدهند.
بعد از آن گونى مصرفى را با عرض 20 سانتى متر بیشتر از عرض کرسى چینى یعنی از هر طرف 10 سانتى متر مهیا نموده و روى آن به حالتی که به طور کامل صاف و عاری از چروک باشد، پهن میکنند که در تصویر زیر میتوانید ملاحظه نمایید.
اگر قیر و گونى یک لایه یعنی دو قشر قیر و یک لا گونى به کار برده شود، یک لایه دیگر قیر را روى گونى میریزند. بدین صورت همانطور که در زیر میبینید عملیات عایق کارى به پایان میرسد.
اگر در نقشه، قیر و گونى دو لایه یعنی سه قشر قیر و دو لا گونى به کار رفته باشد، همانطور که مشاهده میکنید لایهی دوم به همین شکل اجرا میشود.
ساختمان 115: مرکز کفپوش تهران