کارگری را تصور کنید که شب قبل به علت بیدار ماندن بر بالین فرزندش که دچار آنژین و تب شدید بوده تا صبح نخوابیده است. صبح همراه با اضطراب و خستگی به محل کار خود میرود و بدون به کار بردن وسایل ایمنی کار با دستگاه را آغاز میکند که به دقت و ریزبینی خاصی نیاز دارد. در همین حین همکار او به گفتگو و احوالپرسی با او میپردازد و در یک آن تمرکز خود را از دست میدهد و … اتفاقی که نباید بیافتد رخ میدهد که در تصویر زیر میبینید.
سالانه میلیونها رخداد ناشی از کار در دنیا رخ میدهد که ممکن است مرگ یا از کارافتادگی کلی یا جزئی، موقتی یا همیشگی را به دنبال داشته باشد. به علاوه آمارها حاکی از آن است که جبران هزینهای که اتفاقات برای افراد ایجاد میکنند بسیار مشکل است. بر اساس گزارش سازمان بین المللی بهداشت جهانی، هر ساله حداقل 3/5 میلیون نفر از مردم دنیا در اثر رخدادهای پیش آمده کشته میشوند و خسارتهای تحمیل شده در نتیجهی مراقبتهای پزشکی برای این حوادث هر ساله فراتر از 500 میلیون دلار میباشد، این در حالی است که در این آمار اغلب هزینههای غیرمستقیم ناشی از حوادث به حساب نیامده است. حوادث محیط کار میتواند در برگیرندهی سوختگی، ضایعات ناشی از انفجار، مسمومیت، ضربه، سقوط، برق گرفتگی، عوامل عفونت زا و … باشد. در نتیجه جهت جلوگیری از آنها به اقدامات مؤثری در سطح جهانی به صورت گسترده و همه جانبه مورد نیاز است.
حتما ببینید: لوله بازکنی بلوار فردوس
علل ایجاد سوانح
اتفاق افتادن سوانح در محیط کار به عوامل زیر وابسته است:
- ضعف مدیریت: بی نظمی، عدم تقسیم درست کار، عدم تناسب مسئولیت با شرایط بدنی و …
- اشتباه در طراحى یا ساخت کارگاه: تهویهی نامناسب و کم، سطح ناصاف و نامطمئن محیط کار، راه پلهی نه چندان مناسب، نور، رطوبت، سروصدا، دماى نامناسب، و …
- غیر استاندارد یا فرسوده بودن دستگاهها و ابزارها: نردبانهای پر از مشکل، ماشینهایی که هیچ گاردی ندارند و غیره که در تصویر زیر بیشتر راهنمایی میشوید.
- وضعیت نامناسب کارگاه: وجود شیشههای شکسته، ضایعات و آشغال، وجود روغن روى کفها و زمین، انبار کردن نادرست وسایل، وجود مواد قابل اشتعال و آتش زا و …
- شرایط و وضعیت کارکنان: عدم آگاهی مناسب در رابطه با مقررات و استانداردهاى ایمنى از جمله بار کردن خارج از توان دستگاه یا گفت و گوهاى بیهوده در هنگام کار، عدم رعایت نکات ایمنى در زمان و حین انجام کار توسط دستگاههای متحرک، وضعیت نامناسب روحى و جسمى هنگام کار مانند درگیرى فکرى، اضطراب، اندوه، عصبانیت، گیجى، خواب آلودگى و بیمارى، بى احتیاطى در استفاده از مواد سمى و سوزاننده یا روشهای نادرست حمل و نقل اشیا، راه رفتن با حواس پرت و برخورد با موانع یا سقوط، دعوا و شوخیهای مشکل ساز کنار دستگاهها، عدم به کار بردن وسایل ایمنى در هر کارگاه مثل ابزار مورد نیاز جهت حفاظت فردى مانند لباس، دستکش، کفشهای حفاظتى، عینک، نقاب، کلاه، وسایل محافظ گوش و غیره.
روشهای پیشگیری
کارکنان و کارفرمایان بایستی جهت جلوگیری از اتفاقات محیط کار، یک سری از موضوعات را مدنظر قرار دهند. شناخت لازم از محل کار، نوع ماشین آلات استفاده شده، پروسهی تولید و مواد و وسایلی که به کار برده شدهاند، از جملهی این موضوعات میباشند. توجه کنید که خطر از بین رفتنی نیست چون در هر صورت اتفاق می افتد ولی قابل کنترل و هدایت میباشد. نظارت بر محیط کار یعنی خطر را در جایی گیر انداختن. در نتیجه ابتدا بایستی لزوم ایمنی را حس نمود. جلوگیری از حوادث ناشی از کار الزامی است که همهی اجرا کنندگان و کارکنان به آن باور دارند. برای اینکه کارگران و کارفرمایان را به این خطرات آشنا نماییم باید آموزش را توسعه دهیم. آموزش با شرکت در دورههای یادگیری و مطالعهی کتابها و نشریات چاپ شده در این زمینه و مربوط به هر محیط کاری، یکی از بهترین گزینههای امکان پذیر میباشد. مهمترین راهکارهای جلوگیری از رخدادها که بایستی تعدادی را مدیران و تعدادی را کارکنان عهده دار شوند، شامل موارد زیر میباشد:
تبلیغ: شیشه سکوریت
وظایف کارفرمایان:
1- تعیین مقررات و فراهم نمودن دستورالعملهای ایمنی به صورت مفصل و مجزا برای هر قسمت
2- الزامی کردن رعایت قوانین؛
3- مشاوره با مهندس یا مسئول ایمنی جهت کنترل عوامل فیزیکی مانند فشار، سروصدا، حرارت، نور، اشعه، میدانهای مغناطیسی و عوامل شیمیایی که میتواند از مسیر تنفس، پوست و گوارش به بدن وارد شوند و نیز عوامل بیولوژیکی مثل باکتریها، ویروسها، قارچها و انگلها
4- راه اندازی و نصب تابلوهای هشدار دهنده در مکانهای مناسب مطابق تصویر زیر
5- تشکیل کلاسهای بازآموزی دورهای و ترغیب کارکنان به شرکت در آنها؛
6- استفاده از وسایل هشداردهندهی حریق و یا نشت گاز؛
7- پیش بینی تجهیزات آتشنشانی؛
8- پیش بینی وسایل کمکهای اولیه؛
9- مراقبت از سیستم تغذیه و آب آشامیدنی در مؤسساتی که سالن غذاخوری دارند؛
10- جایگزین کردن پروسههای خطرناک و صدمه آور با فرایندهای بدون خطر و سالم.
هم چنین ببینید: طرز نقاشی ساختمان
وظایف کارکنان
1- بررسی مرتب ماشین آلات و مطمئن شدن از سالم بودن آنها؛
2- شرکت در آموزشهای دورهای درباره راه کارهاى صحیح کار؛
3- تلاش برای تغییر دیدگاه و عادات اشتباه؛
4- عدم انتخاب شغل نامتناسب با شرایط جسمى؛
5- امساک از کار در زمان خستگى مفرط یا بیمارى؛
6- به کار بردن پوششهای ایمنى از قبیل ماسک، دستکش، لباس، کفش، عینک، و گوشى بر اساس نیاز در محیط کار مطابق تصویر زیر:
7- دوری از شوخى یا درگیرى و دعوا در محیط کار؛
8- مورد توجه قرار دادن اعلانات حفاظتى نصب شده روى دستگاهها؛
9- به کار بردن راهکارهای صحیح جابه جایى و حمل بار به این صورت که نیروى حاصل از بار را روى پاها تقسیم میکنیم و حال اگر بار سنگین بود بایستی از دیگران کمک بگیریم.
آتش سوزی یا حریق
از لحاظ علمی همواره به منظور ایجاد آتش به سه عامل اکسیژن، دما یا حرارت و مادهی قابل اشتعال نیاز داریم. حذف هر عامل در محیط میتواند به جلوگیری از بروز آتش سوزى یا هنگام وقوع حریق به نظارت یا محدود کردن آن کمک کند.
تبلیغات: پنجره سه جداره
توصیههای عمده در زمان بروز آتش سوزى
آتش سوزى یکى از خطراتی است که همیشه و در هر جایی آدم را با خطراتی مواجه میکند. ولی اطلاع یافتن از موضوعات زیر میتواند هنگام رخ دادن حادثه علاوه بر حفظ جان فرد و کم کردن از عوارض و آسیبهای احتمالى در ممانعت از توسعهی آتش سوزی مفید باشد.
- خونسردى خود را حفظ کنید.
- خیلی زود با آتش نشانى تماس حاصل نمایید.
- در محلى که آتش سوزی اتفاق افتاده است، درها را ببندید و نگذارید هوای تازه به داخل بیاید.
- در صورتی که به کنتور برق دسترسى دارید سریعتر آن را قطع نمایید، در غیر این صورت بهتر آن است که تمام وسایل برقى را از برق بکشید.
- خیلی سریع شیر وسایل گازسوز و نفت سوز را ببندید. در صورتی که مایع مشتعل روى زمین راه افتاد، با یک پتوى خیس، ماسه یا خاک روى آن را بپوشانید.
- درصورتی که در محلى گیر افتادهاید که پر از دود است، سریعاً دهان و بینى خود را با پارچهای حدالامکان مرطوب بپوشانید و به حالت چهار دست و پا یا سینه خیز محل را ترک نمایید.
- به هیچ عنوان به دلیل حفظ مال و اشیاى گرانبها جان خود را به خطر نیاندازید.
- در آتش سوزیها در حالتى پشت به باد قرار بگیرید. اگر درون ساختمان هستید در مجاورت و نزدیکی پنجره بایستید.
- در صورتی که در طبقههای بالاى ساختمان حبس شدهاید تا رسیدن مأموران آتش نشانى صبر کنید و به هیچ عنوان به خاطر ترس از پنجره به بیرون نپرید.
- چنانچه در اتاقى گیر کردید، جهت جلوگیرى از نفوذ دود از پایین درها و پنجرهها و دیگر منافذ با حوله یا ملافه یا هر پارچهای دیگر که حدالامکان مرطوب است منافذ و درزها را ببندید و کلیهی مواد و وسایلی که قابلیت احتراق دارند را در دورترین فاصله از آتش جمع نموده یا از پنجره به بیرون اتاق پرت کنید.
- در صورتی که مسیر خروج توسط آتش بسته شده است، پتو یا برزنت یا سایر پارچههای دیرسوز را مرطوب کنید و به دور خود بپیچانید و فوراً از کنار یا از وسط آتش عبور نمایید.
- راهکارهای کنترل آتش سوزى را به منظور خاموش نمودن آن به کار ببرید.
روشهای کنترل آتش سوزى
به این دلیل که اجسام از مواد گوناگونی تولید شدهاند، در زمان آتش گرفتن روشهای مختلفی را به منظور خاموش نمودن آنها بایستی مورد استفاده قرار داد که مهمترین آنها شامل موارد زیر میباشد:
آب: در صورتی که اجسامى مثل چوب، پنبه، پشم، پارچه و … دچار حریق شد، بهترین راهکار، جهت خاموش نمودن آتش، استفاده از آب به صورت شیلنگ آب، سطل آب، جاروى خیس، پتوى مرطوب و غیره میباشد.
شن و ماسه: براى وسایل کاغذی به ویژه اسناد و مدارک با ارزش، در زمان آتش سوزى نباید از آب برای خاموش نمودن آن استفاده نمود، زیرا این وسایل را از بین خواهد برد. مناسبترین راهکار برای ممانعت از رسیدن هوا و اکسیژن به آتش پاشیدن شن و ماسه بر روى آن میباشد.
کپسول آتش خاموش کن: جهت خاموش نمودن آتش سوزی در اثر سوختن موادى مانند بنزین، نفت، الکل و … مناسبترین روش به کارگیری کپسول آتش خاموش کن میباشد. اگر به کپسول دسترسی ندارید میتوانید از پتوى مرطوب استفاده نمایید.
قطع جریان برق: جهت کنترل آتش سوزى ناشى از جریان برق، پیش از هر عملی جریان برق را قطع نمایید. بهترین راهکار جهت کنترل این مجموعه از آتش سوزیها، به کار بردن کپسولهای خاموش کنندهی محتوی گازکربنیک میباشد.
نکته: در آتش سوزى ناشى از برق به هیچ عنوان از آب استفاده ننمایید. به این دلیل که آب جریان برق را منتقل میکند و موجب رخ دادن خطر برق گرفتگى میشود.
نکته: پس از اینکه آتش مهار شد عوامل و موادى که موجب آتش سوزى مجدد میشوند حتی المقدور از محل دور نمایید.
تبلیغ: کفپوش سه بعدی
توصیههای کلى براى پیشگیرى از بروز آتش سوزى:
1- به هیچ عنوان وسایل اضافى به ویژه مواد قابل احتراق مانند جعبه، چوب، پتو و … را در مسیر راه پلهها یا پلههای اضطرارى ساختمان انبار ننمایید، تا اگر حادثهای رخ داد بتوانید این مسیرها را به اسانی طی نمایید.
2- اگر سوخت بخاریها چوب، زغال سنگ و … است، میتوانید زیر آنها صفحهای عایق قرار دهید تا موجب کاهش احتمال آتش سوزی فرش، موکت یا هر زیرانداز دیگرى که زیر آن است شود.
3- چوب، خاک اره، زغال چوب، بنزین، نفت و … را به مقدار زیاد در محل زندگی خود ذخیره و انبار نکنید. سعی کنید محل انبار از محل سکونت فاصله داشته باشد و همیشه در کنار آن وسایل مورد نیاز جهت خاموش نمودن آتش از جمله آب، سطل شن و ماسه یا کپسول آتش نشانى باشد.
4- اگر میخواهید آتشی روشن نمایید از مقدار کمی پوشال استفاده نمایید و اصلاً به منظور انجام این عمل بنزین یا الکل را دخالت ندهید.
5- در صورتی که در جنگل یا در سایر تفریح گاهها آتش روشن مینمایید، قبل از ترک محل حتماً آن را خاموش نموده و اطمینان لازم را به دست آورید.
ساختمان 115 » مرکز قیمت درب ضد سرقت