پیشینهی کاربرد فولاد بهعنوان مصالح سازهای به ساخت پلى در انگلستان به سال 1775 تا 1779 میلادی مربوط میشود. از انتهای قرن هجدهم میلادى، تولیدات صنعتى جهت ساخت پلها، کارخانهها، سیلوهاى گندم و بهعلاوه ساختمانهای مسکونى بهکاربرده میشود. پل رودخانهی سورن در کشور انگلستان بهعنوان نخستین مثال، با مصالح پیشرفته، یعنى تیر چدنى احداث شد. تصویر زیر یک پل فلزى را نشان میدهد.
در حال حاضر هم در احداث اسکلت ساختمانها انواع فلزات را به کار میبرند. «اسکلت» ساختمان بهعنوان چهارچوب ساختمان شناخته میشود که اعضاى باربرى به شمار میروند که بارهاى ساختمان را تحمل و به پى و زمین انتقال میدهند. این اعضاء دربرگیرندهی تیرها، ستونها و بادبندها میباشد، که در ساخت آنها فلز فولاد بهکاربرده میشود. برای اطلاع از این موضوع به شکل زیر نگاه کنید.
حتما ببینید: درب ضد سرقت ایرانی
مزایا و معایب ساختمانهای فلزى
بنا کردن ساختمان با هدف برطرف کردن نیازهای انسانها صورت گرفته و کارشناسان و معماران، تهیهی نقشهها و اجراى مناسب سازه را عهدهدار میشوند. عمدهترین اهدافی که در ساخت باید مدنظر قرار گیرند، شامل ایمنى، زیبایى و اقتصاد میباشد. با در نظر گرفتن این نکته که سازههای بناشده در ایران معمولاً به شکل فلزى یا بتنى میباشد و سازههای بنّایى غیر مسلّح یا غیر آرمه با محدودیت ویژه مطابق با آئیننامهی 2800 زلزله ایران احداث میشود، تعیین و تشخیص مزایا و معایب ساختمانها در تصمیمات مالکین و مهندسین نقش بسزایی ایفا نماید.
الف) مزایاى ساختمان فلزى:
- مقاومت اسکلت بنا در مقابل انفجار.
- تقویت پذیرى و امکان مقاومسازی.
- شرایط آسان ساخت و نصب.
- سرعت نصب.
- پرت کم مصالح.
- وزن کم.
- سطح اشغال کمتر.
- مقاومت زیاد فولاد.
- خواص یکنواخت فولاد.
- دوام.
- خواص ارتجاعى.
- شکلپذیری.
- پیوستگى مصالح.
- مقاومت متعادل مصالح.
حتما بخوانید: پیچ و رولپلاک نما
ب) معایب ساختمانهای فلزى
- مقاومت اندک فولاد در برابر دماى زیاد (500 تا 600 درجه سانتى گراد.)
- خوردگى و اکسیده شدن فلز در مقابل عوامل خارجى.
- تغییر شکل قطعات فلزى در اثر بار واردشده.
- امکان پیادهسازی نامناسب اتصالات مثل جوش و پیچ (که در تصویر زیر میبینید)
ساختمان 115 » مرجع کفسابی تخصصی