به منظور تولید نیمرخها یا پروفیلهای فولادی ابتدا لازم است فولاد مذاب به صورت شمش یا تختال تبدیل شود. سپس با استفاده از فرایند نورد، نیمرخهای فولادی بدست میآیند.
تهیه شمش و تختال با روش ریخته گری مداوم
در این روش فلز مذاب را به کمک پاتیلهایی به محل دستگاه، انتقال میدهند. در ابتدا فولاد مذاب به درون ظرف تقسیم کنندهای ریخته شده و پس از آن به ظروفی واقع در ابتدای خطوط تولید تحت عنوان منجمد کننده، وارد میشود. جنس این ظروف از مس است به وسیلهی آب به صورت دائم عملیات خنک کردن را انجام میدهند.
پس از اینکه فلز مذاب در قسمت پایینی منجمدکننده به فاز جامد تبدیل شد، توپی را خارج میکنند و فلز منجمد شده در اثر نیروی وزنی که دارد به سمت نوردهایی که در زیر آن تعبیه شده، هدایت میگردد و سرانجام به وسیلهی آنها به سمت پایین کشیده میشود. در همین حال، فولاد مذاب دائماً از بالا به آن اضافه میگردد. همچنین در مسیر نورد کولرهایی نیز تعبیه شده که فلز منجمد شده را سردتر میکنند.
با پایان این مرحله و شکل گیری فولاد، نوبت به قطع کنندهها میرسد که هم میتوانند به شکل قیچی باشند و هم با گاز اکسی استیلن عمل برش را انجام دهند. اکنون بلوکهای بریده شده را که همچنان دارای دمای مطلوبی هستند، میتوان برای فرایند بعدی هدایت کرد. دو شکل بعدی تهیهی شمش و تختال را با استفاده از ریخته گری مداوم به صورت شماتیک نشان میدهند.


حتما بخوانید: طرح درب ضد سرقت
نوردکاری
فرایند نوردکاری عبارتست از: تغییر شکل دادن تحت تأثیر عبور از میان دو استوانه (نورد). به دلیل نیرویی که از سمت نوردها برای تغییر شکل فولادها اعمال میگردد، فلز ریزدانهتر شده و استحکام و مقاومت به ضربه آن افزایش مییابد. شکل زیر نحوهی ریزدانه شدن فلز را در اثر فرایند نورد نشان میدهد.
نوردکاری میتواند به دو حالت سرد و گرم انجام گیرد که در نورد گرم به دمای 800 تا 1250 درجهی سانتی گراد نیاز است.
خط نورد میتواند دو، سه و یا استوانه در داخل خود داشته باشد. شکل زیر این نوع نوردهای دو، سه و یا پهار استوانهای را نمایش میدهد.

در نوردکاری ابتدا باید آماده سازی بلوکهایی که از قالبها و یا روشهای ریخته گری بدست میآیند، انجام گیرد و سپس بلوکها به کارگاههای نورد انتقال داده شوند. این آماده سازی شامل مراحل گرم کردن تا دمای نوردکاری، نوردکاری ابتدایی برای بدست آوردن اندازههای کوچکتر، برش و توزین، زنگ زدایی و زدودن پوسته-های سطح بلوکها است. بلوکها را پس از انجام کامل فرایند آماده سازی به محل نوردکاری نهایی انتقال میدهند و با توجه به نوع تولید، ممکن است علی رغم تشابه در ساختمان کلی، فرم نورد آنها باهم تفاوت داشته باشد.
نوردکاری میلهها، تسمهها و شمشهای فرم دار
شکل حاصل در نیمه ساختهها به نحوه سطح تماس آنها با نورد، وابسته خواهد بود. با استفاده از این روش می-توان مفتولهایی تا قطر 5 میلی متر تولید کرد. تصاویر زیر به ترتیب، نوردکاری میلههای چهار گوش، نوردکاری میلههای گرد و مراحل مختلف ناودانی از یک بلوک را نمایش میدهد.



نوردکاری ورقها
ورقها را بسته به ضخامتشان در سه دستهی ظریف، متوسط و خشن تولید میکنند. ضخامت ورقهای ظریف کمتر از 3 میلی متر، ورقهای متوسط بین 3 تا 75/4 میلی متر و ورقهای خشن بیش از 75/4 میلی متر در نظر گرفته میشود. به منظور تولید ورقهای ظریف، ابتدا بلوکهای آماده سازی شده برای نورد را که ضخامتی در حدود 100 تا 250 میلی متر دارند، به داخل کورهای هدایت میکنند.
بلوکها در این کوره تا دمای نوردکاری که در حدود 100 تا 1200 درجهی سانتیگراد است، حرارت دیده و از کوره خارج میگردند. سپس بلوک وارد نوردهای مقدماتی میشود و پس از طی کردن این مراحل ضخامت آن به 20 میلی متر کاهش پیدا میکند.
قبل از اینکه ورق به خط نهایی ورود کند، ناهمواریهای موجود در گوشههای آن به کمک یک قیچی مخصوص بریده میشود و با پاشیده شدن آب دارای فشار بسیار زیاد، اکسیدهای آن نیز رفع میگردد و پس از انجام تمامی این اصلاحات، ورق به خط نهایی میرود. بعد از انجام نورد در این خط، ضخامت ورق به 6/1 میلی متر کاهش پیدا میکند. در این مرحله ورق با سرعت زیادی از آخرین نورد به بیرون هدایت میگردد و پس از سرد شدن از طریق پاشش آب، دور قرقرههای فولادی پیچیده شده و یا با استفاده از ابزار برش در اندازههای مورد نظر، برش میخورد. شکل بعدی خط تولید ورق را نمایش میدهد و نکتهی جالب توجه این است که طول این خط تولید در حدود 600 متر میباشد.

حتما ببینید: پیچ و رولپلاک نما
نوردکاری پروفیلها از نوار ورق
در ساختمانهای فلزی، اغلب از پروفیلهایی استفاده میگردد که از ورق ساخته شده و بر اساس نیاز فرم متفاوتی هم دارند. برای تولید این نوع پروفیلها میتوان از روش نوردکاری استفاده کرد. دو شکل بعد به ترتیب نوردکاری پروفیلها از ورق و انواع پروفیلهای نورد شده نشان میدهد.


ساختمان 115 » مرجع کفسابی