ساختمان115
ساختمان115

خط ، انواع و کاربرد خط در نقشه کشی ساختمان و شیوه اصولی رسم آن

1-خط

به تصویر زیر دقت کنید. همانطور که می بینید، دلیل و سر منشا اصلی به وجود آمدن این نقشه ، خطوط هستند. بنابراین خطوط، ستون اولیه و اصلی در رسم یک نقشه می باشند. خطوط مختلف با پهنا و اشکال متنوع جهت رساندون مفهوم یک نقشه و جزئیات آن مورد استفاده قرار می گیرد.

مطالب و الزامات مورد نیاز توسط استاندارد ایزو به صورت ذیل بیان شده است:

1-خط معمولا در 9 پهنا رسم می شود

2-سه خطی که به صورت متوالی هستند، به عنوان نماینده ی یک گروه خط شناخته می شود و هر گروه دارای نام سر گروه خود می باشد.

3-پهنای هر یک از خط ها در قیاس با خط بعدی چیزی در حدود رادیکال 2 می باشد.

4-خط مبنا دارای پهنای 2 می باشد. دیگر خطوط از تقسیم پی در پی آن بر رادیکال 2 حاصل می شود.

در جدولی که در زیر مشاهده می کنید می توانید با گروههای خطی به همراه کاربرد آنها در کاغذهای نقشه کشی استفاده نمایید.

حتما بخوانید: قیمت کفپوش مایع

1-1 انواع خط در نقشه

از لحاظ ضخامت، خط به سه قسم وجود دارد اما از دیدگاه شکل کاربردی، اقسام زیادی برای آن تعریف شده است. به تصویر ذیل نگاه کنید. این تصویر با وسیله ای برای شکستن گردو ارتباط مستقیمی دارد که در آن انواع و اقسام خط به کار رفته است.

 در جدول زیر می توانید انواع خط و کاربرد آن را مشاهده کنید.

1-2 ترسیم خط

در جدولی که در ذیل مشاهده می کنید برای گروه خط نیم و نحوه ی ترسیم آنها داده هایی فراهم شده است. در این جدول ملاحظه می کنید که d پهنا یا ضخامت خط پر می باشد.

بر اساس موارد ارائه شده در جدول بالا، مشخصات و پهنای استفاده شده در خط ها دارای دقت فوق العاده ویژه ای می باشد. وقتی می خواهید از خط ها در نقشه استفاده کنید بایستی این موضوع را مد نظر قرار دهید که خطوط به طرز صحیح رسم شوند. جدولی که در ذیل مشاهده می کنید راهکارهای صحیح و غلط رسم خطوط را ارائه داده است.

2- چگونگی نصب کاغذ روی تخته ی رسم

اگر می خواهید کاغذ را به طرزی صحیح و بی نقص بر روی تخته ی رسم بچسبانید، بایستی نخست بازوی عمودی خط کش تی را به لبه ی سمت چپ میز تکیه بدهید. بعد از آن کاغذ روی میز را حرکت دهید. این حرکت باید به گونه ای باشد که لبه ی کاغذ با لبه ی بالایی یا پائینی خط کش تی یکی شود یعنی دو لبه موازی هم قرار گیرند. در نهایت توسط قطعات چسب، که پیش از این آماده کرده اید، 4 سمت کاغذ را به تخته بچسبانید. در شکل زیر می توانید مراحل مختلف نصب کاغذ بر روی تخته ی رسم را مشاهده فرمایید.

باید این نکته را مد نظر قرار دهید که کاغذ نقشه کشی به لبه های تخته نزدیک تر شود تا در نتیجه ی آن اثر حرکت خط کش تی اشتباهات در هنگام کار به کمترین میزان ممکن برسد.

هم چنین ببینید: درب ضد سرقت

3- نحوه ی ترسیم خطوط

در صورتی که می خواهید خطی را به طور صحیح رسم کنید بایستی به موارد زیر دقت کرده و از آنها استفاده لازم را بنمایید:

1-معمولا برای کشیدن خط افقی آن را از چپ به راست و توسط خط کش تی می کشند. باید بازوی تی به صورت دقیق به لبه ی سمت چپ تخته رسم تکیه نماید. همیشه خط کش تی به وسیله ی دست چپ به سمت راست، پایین و بالا هدایت خواهد شد. این موضوع را می توانید در شکل زیر مشاهده کنید.

2-مداد بایستی در هنگام ترسیم، با کاغذ زاویه ای بین 60 تا 85 درجه داشته باشد و در همه حال متکی به ابزار هدایت شود که در شکل زیر قابل مشاهده می باشد.

3-بایستی هر خط تنها در یک حرکت رسم شود.

4-فشار دست به نحوی روی مداد وارد شود که خط با پهنای یکنواختی رسم شود.

5-باید خط های افقی توسط خط کش تی ترسیم شوند.

6-خطوط عمودی اغلب از پایین به بالا، و توسط گونیای متکی بر تی کشیده شود که در شکل زیر می توانید مشاده کنید.

اگر می خواهید خط موازی را با خطی دیگر رسم کنید، می توانید، یک گونیا با خط کش و یا دو گونیا را به کار ببرید. شما می توانید در راهکار اول خط کش تی و گونیای متکی به آن را به گونه ای روی کاغذ حرکت دهید که لبه ی مورب گونیا به صورت صحیح و دقیق و بر روی خط مد نظر قرار بگیرد. بعد از آن گونیا را به گونه ای روی خط کش حرکت دهید تا بتوانید هر تعدادی که می خواهید خط موازی با خط اولی را در مکان های گوناگون بکشید. این موضوع نیز در شکل زیر ارائه شده است.

در روش دوم می توانید به جای خط کش تی و گونیا از دو گونیا استفاده نمایید که در شکل بالا قابل مشاهده است.

ساختمان 115 » مرجع پیچ و رولپلاک نما

اشتراک گذاری Telegram Facebook WhatsApp Twitter

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. با سلام
    از مطالب آموزنده شما بسیار سپاسگزارم.
    در بالا یه جدول هست که ارتباط بین کاغذ و گروه خط رو بیان کرده. میخواستم بدونم که آیا منبع و مرجع این مطلب از استاندارد ایزو هست یا نه؟ و در صورت امکان منبع این جدول رو معرفی کنید.
    ممنون.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *